Hundar

”Ofattbart hur illa en del behandlar djur”

Joel och Andreas gör succé med ”Hund- och katthjälpen”

Av: 

Cecilia Gustavsson

SVENSKA HJÄLTAR

RIMBO. Övergivna sommarkatter, misshandlade hundar, och katter som ”blivit över” vid skilsmässor – Joel och Andreas Lantz hjälper så många djur de kan.

Tillsammans har de startat ”Hund- och katthjälpen” och får hjälp av bland andra Maria Montazami och ”Babsan”.

– Det är ofattbart hur somliga behandlar våra fyrfota vänner.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Voff voff voff! När vi knackar på hörs det direkt att här bor det djurvänner. Och djur – inte mindre än tolv hundar av rasen Cavalier king charles och dessutom två katter. Hussarna Joel, 41, och Andreas, 43, säger själva:

– Djur är vårt liv. Det är ett stort intresse som vi har gemensamt.

Startade Facebookgrupp

För ett och ett halvt år sedan bestämde de sig för att det inte räckte med att ta hand om sin egen kennel, där de också avlar valpar och är engagerade i hundutställningar. De startade ”Hund- och katthjälpen” som en Facebookgrupp. Målet är att samla in pengar till katthem och hundstall runt om i landet.

– Vi vill göra något för några av de tusentals djur i Sverige som har det dåligt, säger Joel.

– Ja, det känns i hjärtat när vi kommer ut på ett katthem och ser djur som farit illa. Vanligast är sommarkatter – en del verkar tro att katten klarar sig själv ett år och väntar på dem när de kommer tillbaka, säger Andreas.

Joel berättar vidare om hur djur kan drabbas av ren elakhet:

– I familjer där mannen är våldsam finns fall där han plågar husdjuren för att komma åt mamman och barnen. Det är helt fruktansvärt.

En del tröttnar

Men i de flesta fall där djur blir lidande handlar det mer om okunskap än illvilja, menar makarna Lantz.

– Ibland förstår till exempel inte människor vad det är för hund de tagit hem – kanske en arbetande hund som både kräver mycket motion och mental stimulans – och sedan orkar de inte med den. Eller så bara tröttnar de på sitt husdjur, flyttar eller skiljer sig, eller har inte tänkt på att kolla om barnen är allergiska. Vanligast är att katter hittas ute. Varför de inte har hem är oklart men sommarkatter förekommer. Det har hänt att människor lämnat sin katt i soporna.

Hemma hos Joel och Andreas bor inte mindre än tolv Cavalier king charles.

När Joel och Andreas fått ihop pengar genom Facebookgruppen handlar de och lastar bilen med det som katt- eller hundhemmen behöver. Det kan vara allt från foder och kattsand till filtar och avmaskningsmedel.

Hur känns det att komma ut och lämna gåvorna?

– Helt magiskt. Det har hänt att de som driver hemmen har gråtit av glädje när vi kommer. Det är människor som jobbar ideellt och är helt beroende av människors goda vilja, säger Joel.

Engagerar kändisar

I Facebookgruppen finns vissa som hjälper till med större summor, liksom barn som donerar femtio kronor från veckopengen. Andra är med i gruppen för att se fina djurbilder och var hjälpen hamnar.

Gruppen har fått draghjälp av kändisar som paret känner, och som själva älskar djur. Som Maria Montazami, ”Babsan”, Tony Irving och fyra i ”Gladiatorerna”. För att locka lite extra till insamlingen lottar Joel och Andreas ut vinster som de får av sponsorer.

Hund- och katthjälpens motto är: Ingen kan göra allt men alla kan göra lite.

Ni jobbar väldigt hårt med det här, utöver era vanliga arbeten – varför är det värt det?

– Vi gör det av kärlek till djuren, och det är fantastiskt att se lyckan när vi kommer ut och lämnar sakerna, säger Joel, som jobbar heltid med djurförsäkringar, och Andreas som är hundfrisör. Så klart.

Publisert:

LÄS VIDARE

Katten Felix blev räddad ur flod

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hundar

Katter

Husdjur

Maria Montazami

Tony Irving