Veterinär varnar: Göd inte din hund

Ulla Björnehammar på Hundstallet om vår tids djurplågeri

Lägg undan mobilen och spara lite på hundmaten.

– Många hundar är understimulerade och överviktiga.

Det säger Ulla Björnehammar, aktuell i ”Bagges hemlösa hundar” på TV 4 och veterinär på Hundstallet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Varje år tar Hundstallet i Stockholm emot runt 400 hundar som behöver ett nytt hem. De flesta lämnas in av polisen – en del är familjehundar som är på rymmen, andra är vanvårdade hittehundar som helt enkelt dumpats av sina ägare.

Ett stort problem är nämligen att människor skaffar husdjur utan att veta vad som krävs. När de märker hur mycket arbete en hund innebär så vill en del helt enkelt göra sig av med den.

”Valpar för söta”

– Många lär sig alldeles för lite om rasen innan de köper hunden. De förstår inte hur aktiv hunden behöver vara, eller hur mycket vård som krävs. Bara pälsvården kan ta en och en halv timma om dagen, säger Ulla Björnehammar.

– Valpar är alldeles för söta! Folk faller pladask, köper hund och tänker inte efter på hur hunden blir som vuxen. Det gäller att inse att det ska fungera många år framåt i tiden.

Ett mycket vanligt problem är överviktiga hundar.

– Jag vill kalla det vår tids största djurplågeri. Vi göder våra hundar. En människa kan själv öppna kylskåpet och ta en smörgås, men en hund äter det ägaren ställer fram.

Många hundar som kommer in och måste omplaceras till nya hem är stora raser, som amstaff. De kräver mycket av sin ägare.

– Motion får de ofta tillräckligt, däremot är de ofta mentalt understimulerade. Det här är smarta hundar, och om de inte får det de behöver av stimuli så hittar de på egna grejer i stället – och hundarna beter sig som hundar, och vi tycker att det blir störande fast hunden egentligen inte gör något fel.

”Lägg undan mobilen”

– Ett problem är när folk tittar i sina mobiler i stället för att ägna sig åt sig hund, genom att prata med dem eller se dem i ögonen. Då blir det ingen kommunikation.

Ulla Björnehammar har arbetat som veterinär i 36 år, och har sett många fall av ”människans bästa vän” som inte får den omvårdnad de behöver.

– Jag blir ledsen över allt jag sett, som för långa klor och för många kilon. Överviktiga hundar är det största problemet i dag, och det är rena djurplågeriet.

Enligt hennes erfarenhet ligger ett stort ansvar på uppfödarna.

– De har ett jätteansvar att informera köparna om vad de olika raserna kräver. De måste vara helt ärliga. Tyvärr vill de ofta sälja sina valpar och inte gå in på allt med skötseln – då kanske kunderna går till en annan säljare eller rentav köper sitt husdjur på Blocket.

Ulla Björnehammar vill stryka ett streck över ordet ”problemhundar” en gång för alla.

– I de allra flesta fallen är det ägaren som har problem, inte hunden.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.