PRESENTERAS AV

De räddade kattungarna – ur värmeverkets ugn

SVENSKA HJÄLTAR

Kattungarna hade en räddande ängel i form av Anders Hed. När han skulle förbereda värmeverkets ugn hörde han plötsligt pipande ljud, skriver Dalarnas Tidning.

– Man blir ju chockad. Jag har jobbat med det här i tio år har aldrig varit med om något liknande förut.

1 av 5 | Foto: Susanne Simonsson
Anders Hed och Daniel Almespång med kattungarna.

På fredagsmorgonen kom Anders Hed till sitt jobb som anläggningsansvarig på E:ons värmeverk i Mora. Innan han skulle starta upp ugnen så gjorde han de sedvanliga rutinerna. Det var då som han hörde ett pipande ljud.

– Jag trodde först att det var möss eller något, säger han.

Men det var något helt annat. När han kikade närmare hittade han fyra kattungar i ugnen, som knappt hade fått upp sina ögon. Men mamman syntes inte till

– Hon hade nog tagit sig in dit via bränsleinmatningen, säger han och fortsätter:

– Man blir ju chockad. Jag har jobbat med det här i tio år har aldrig varit med om något liknande förut.

Anders Hed kontaktade sin kollega Daniel Almespång och tillsammans fick de ut kattungarna. Dessutom kollade de så att det inte var några fler kattungar som låg gömda. Att de hittade kattungarna var tur, menar han.

– Hade vi inte kollat efter så hade vi gjort en eld och dragit igång den.

”Faran är inte över”

Kattungarna fick föras till Distriktsveterinärerna i Mora där personalen tog hand om dem. Fyra ungar räddades från anläggningen men tyvärr hade en av ungarna så svåra skador att den fick somna in under fredagskvällen.

Men resten ska må bra, med tanke på omständigheterna.

– Det här är ju som en kedja av lyckliga sammanträffanden. Personalen kunde lika gärna haft hörselskydd på sig och inte hört ljuden, säger Susanne Johansson som är djurvårdare.

Mamman, som återfanns senare på kvällen, har återförenats med sina ungar.

– Nu är mjölken igång. Men faran är inte över än eftersom att de har blivit exponerade i den dåliga miljön som de föddes i. Vi har badat dem rena och värmt upp ungarna som var kraftigt nedkyld när dom kom in.

Då mamman är omärkt vet de inte vem ägaren är, så hon och ungarna är nu registrerade som hittegods hos polisen. Förhoppningen är att någon ska känna igen honan som just nu befinner sig på ett jourhem.

– Vi önskar att folk kastrerar och id-märker sina katter. Hade honan varit kastrerad hade inte denna situation uppstått. Dessutom krävs idmärkningen, utan märkning är det väldigt svårt att hitta ägare till hittekatter. Det är ingen ovanlig situation säger Susanne Johansson, djurvårdare hos Distriktsveterinärerna.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM