Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Lastbilschauffören blockerade vägen – för att skydda Daniel

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Privat
Daniel hyllar lastbilschauffören för hans insats vid däckbytet.

SVENSKA HJÄLTAR

Daniel var på väg med sina vänner till Smögen när de var tvungna att byta däck på sin bil vid vägkanten. Plötsligt stannade en lastbil vid dem och chauffören gav dem skydd från den övriga trafiken.

– Han sa att han bara gjorde det han tyckte var rätt.

I fredags skulle 20-åriga Daniel Ljung, som bor i Vänersborg, och hans vänner ta bilen till Smögen. När Daniel lämnade sitt jobb hörde han att bilen lät lite konstigt. Det visade sig att en skruv satt inkörd i ett av däcken, och han och vännerna tänkte att det räckte om de tog det försiktigt när de körde. Men senare, när de befann sig på riksväg 44, började bilen låta riktigt mycket, berättar Daniel.

– Det lät extremt och började ryka så vi fick köra in till vägkanten.

”Här kan ni inte stå”

De upptäckte att vänster bakdäck, där skruven satt, hade fått flera hål. De försökte fixa däcket med en kompressor men det fungerade inte. I och med att de inte hade några extradäck kontaktade de en kompis som bodde relativt nära. När de väntade på kompisen fick de varna de andra bilisterna på den trafikerade vägen.

– Vi hade ingen varningstriangel så vi fick stå och vifta och peka, det var det bästa vi kunde göra då.

Till sist kom kompisen med två däck och en varningstriangel som de kunde ställa upp. Plötsligt fick de även hjälp på annat håll. En lastbil stannade upp vid dem på höger körfält, ur klev lastbilschauffören.

– Han sa ”Här kan ni inte stå, det är farligt här – folk kör ju väldigt tokigt”.

Chauffören stod kvar och blockerade höger körfält tills de bytt ut det dåliga däcket. När Daniel och vännerna var klara åkte chauffören iväg.

– Vi bytte även det andra bakdäcket sen lite längre fram på ett säkrare ställe.

”Det var extraordinärt gjort”

I ett Facebookinlägg, som över 59 000 personer gillat, hyllar Daniel chaufförens insats.

 ”Tusen tack för du spärra av det högra körfältet med din lastbil. Att du riskera din lastbil, ditt jobb och liv för några du inte kände. Det du gjorde underlätta extremt mycket vårt däckbyte och vem vet vad som hade kunnat hänt om vi inte fått det skyddet. Än är inte den sista hjälten född, och det är jag tacksam för”.

– Han berättade för min kompis att han precis tagit semester, ändå tog han sig tiden att stanna på motorvägen och hjälpa oss i en situation vi satt oss själva i. Det var extraordinärt gjort och jag ville hylla honom.

I samma inlägg efterlyser Daniel lastchauffören och han har kommit i kontakt med honom. När Daniel skrev ett meddelande för att ännu en gång berätta hur tacksam han är ska chauffören ha svarat samma sak som vid vägkanten.

– Han sa att han bara gjorde det han tyckte var rätt, säger Daniel och fortsätter:

– Jag sa att han får höra av sig om är i Vänersborg så ska jag bjuda på några öl.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

ÄMNEN I ARTIKELN