Årets sporthjälte

Denitas fina gest – till sonen Anton med Downs syndrom

Av: 

Jakob Andersson

SVENSKA HJÄLTAR

När Anton var åtta år ville han börja spela fotboll.

Men ingen klubb hade en passande plats för en så liten spelare med Downs syndrom

– Jag blev tvungen att starta ett eget lag, säger Antons mamma Denita Landegren, som 14 år senare är lagledare för fem olika lag.

När Denita Landegren 2004 startade Sumpan Allstars var det fem spelare med i laget. Men behovet var betydligt större än så och verksamheten växte. I dag får dessutom spelare med lättare handikapp chansen i Sumpan United som ingår i Sundbybergs IK:s parasportsektion. Totalt  är det omkring 80 ungdomar som både spelar fotboll och innebandy.

– Det här tar nästa all min tid men jag får så oerhört mycket tillbaka av de här spelarna. Det är mycket, mycket glädje och kärlek. Det är ett oerhört slit, men man ser verkligen hur kul de här spelarna tycker det är när de kommer till träningarna, säger Denita Landegren.

För Anton, som i dag är 23 år, har lagen varit oerhört viktiga.

– Det är så han fått kompisar, så jag tror det har betytt oerhört mycket och har blir glad så fort vi talar om fotbollen, säger Denita Landegren.

”De växer som människor”

Just gemenskapen är extra viktig för spelare som annars riskerar att bli ensamma.

– Spelarna i lagen växer och bli självständigare samtidigt som de lär sig umgås med sin kompisar, berättar Denita.

Hon är ofta på resande fot med sina lag. Närmast väntar utflykter till Örebro och Gotland. Denita hoppas att hon kan inspirera andra att bli ledare för lag för lag med spelare som har handikapp.

Denita Landegren är eldsjälen bakom Sumpan Allstars.

– Många säger att de inte kan lägga ner så mycket tid som jag gör, men det tar mycket tid och då får man se till att får hjälp av andra. Och lagen är verkligen viktiga för det många föräldrar som inte hittar aktiviteter till sina barn som då riskerar att bli sittande ensamma hemma, säger Denita.

Prisades för sin kamp

Under lång tid slet Denita i det tysta, men på senare år har hennes arbete börjat uppmärksammats.

– Jag utsågs till Årets Sundbybergare var det många som sa att det inte haft en aning om vår verksamhet och har jag ändå kämpat på i 14 år. När andra ser vad vi gör blirt det ännu mer inspirerande.

Spelarna strålar av glädje, och man riktigt känner hur mycket laget betyder för dem.

Kommunens motivering när de utsåg Årets Sundbybergare är en rejäl hyllning till Denitas strävsamma arbete med Sumpan Allstar och Sumpan United.

”Denita Landegren är en eldsjäl som brinner för att alla ska få vara med och idrotta på sina egna villkor. Hon har satt parasporten på Sundbybergskartan och gjort det möjligt för Sundbybergare i all åldrar och med olika funktionsnedsättningar att spela fotboll och innebandy i Sumpan Allstar och Sumpan United. Utan henne hade de runt 80 aktiva i Sundbyberg IKs växande parasportsektion inte haft möjlighet att ta del av den gemenskap och glädje som det innebär för många att få utöva en idrott.
Genom sin förmåga att få alla att känna sig viktiga, sedda och inkluderade är Denita en förebild för alla ungdoms- och idrottsledare. Det är ett förhållningsätt som kan inspirera många även utanför parasport."

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kim Källström: Glädjen de visar är helt fantastisk

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets sporthjälte

Parasport

Downs syndrom

Sundbyberg

Fotboll

Innebandy