Svenska Hjältars jury: Bland det häftigaste jag gjort

Den 17 december 2018 på Cirkus i Stockholm prisas årets sju Svenska Hjältar. Häng med bakom kulisserna, när den mäktiga Svenska Hjältar-juryn har möte!

Juryn letar efter en bra mix – allt från eldsjälar som kämpat för en hjärtefråga i många år, till sekundhjältar som griper in när någon annan är i fara. Juryn har i år fått nya medlemmar i Micael Bydén, överbefälhavare, Margaux Dietz, influencer, Sarah Dawn Finer, artist, Quincy Jones III, musikproducent och Peter Settman.

Varför behöver världen fler hjältar?

Pär Johansson, Glada Hudik-teatern

– Jag tror att det är viktigt i dagens samhälle att man ger människor hopp. För ger man människor dåligt samvete över vad man inte gjort så får man en bakåtrörelse. Ger man människor hopp att det går att göra saker så följer folk i stället med.

Margaux Dietz, influencer: 

– En hjälte är någon som gör någonting för någon annan tycker jag. Det kan var en liten grej eller en jättestor grej, men att våga sticka ut och göra någonting extra. När man ser en god gärning så inspireras man jättemycket till att bli en bättre person själv, så jag tror verkligen att det bidrar till hela samhället att bli ännu bättre.

William Spetz, skådespelare och programledare:

– En svensk hjälte för mig är en människa som till hundra procent lämnar sin sitt eget för att göra någonting er en annan. Det kan var hjältar som verkar under fyrtio års tid eller någon som gör något under tio sekunder.

Sarah Dawn Finer, sångerska och programledare:

– Svenska Hjältar-galan är ett av de få tillfällen per år då man får se människors goda hjärta i nyheterna. Det behövs för att visa att vi faktiskt kan göra skillnad. Som medmänniskor kan vi genom att visa ett stort hjärta eller stort mod förändra livet för andra människor.

Quincy Jones III, musikproducent:

– Man ska göra en insats om man ser något som är fel. Man måste inte vänta på att någon annan ska göra något – man gör det själv.

Micael Bydén, Sveriges överbefälhavare:

– En hjälte kan vara precis vem som helst, var som helst. En person som gör det som ingen förväntade sig. Någon som kliver in i en situation helt kompromisslöst med stort mod och vidtar en åtgärd. Men det kan också vara den enklaste av tanke för medmänniskan – det ingen annan gjorde.   

Anders Bagge, programledare och musikproducent: 

– Vissa situationer kräver att en hjälte vågar hoppa in. Inte för att de behöver göra det personligen, men de gör det rent instinktivt. Därför är det viktigt att vi hyllar dessa vardagshjältar. För att de vågar – med kanske till och med sitt eget liv som insats.

Lill Lindfors, sångerska:

– En hjälte som utan tanke på egen vinning hjälper en annan människa, bara för njutningen att få vara en bra människa. Det finns väldigt många bra människor. 

Thomas Fogdö, föreläsare: 

– Varför det är viktigt att hylla hjältar? Det är väldigt enkelt – för att vi behöver se att de finns. Det är lätt att säga att ingen gör någon, men här kan vi faktiskt visa att det är massor med folk som gör något.

Peter Settman, programledare: 

– En hjälte för mig är någon som agerar helt osjälviskt. Oavsettt vilken situation det handlar om så agerar man. Det är impulsen att agera som är avgörande om du är en hjälte i min värld.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.