PRESENTERAS AV

Superhunden Salt räddar liv till havs

avJonas Sylvén Möller

Sjöräddningshunden Salt har en superkraft – på 1 500 meters håll känner han vittring av människa.

Flera gånger har hans unika kompetens räddat liv.

– Salt blir inkallad ungefär tio gånger per år, men han är alltid med på båten när jag jobbar, säger Rikard.

Det är julafton och Kalle Anka har precis tagit slut. En fiskare beger sig ut med båten på egen hand, för att vittja nät i Kyrkfjärden i östra Mälaren.

Timmarna går, men fiskaren kommer inte tillbaka. Efter ett tag slår hans anhöriga larm. Räddningsinsatsen pågår i flera timmar – utan att hitta den försvunne mannen.

Eftersom det är mörkt ute och svårt att se för det mänskliga ögat, beslutar räddningsledaren att ringa in sjöräddningshunden Salt och hans hundförare Rikard Kullenberg.

– Salt har en superkraft. Hans nos. Salt kan känna vittring av en människa på 1 500 meters håll. Det hjälper till när sikten är dålig, säger Rikard Kullenberg.

Salt lyckas markera ett område från en brygga, där söket efter den försvunne fiskaren kan koncentreras. Kort därefter hittas mannen.

– Sorgligt nog var mannen redan död. Men det känns ändå bra att vi kunde hitta kroppen eftersom det nog är viktigt för de anhörigas sorgarbete, säger Rikard Kullenberg.

Prisades för insatsen

Solen skiner när Svenska Hjältar möter Salt och Rikard. Klockan är tio på morgonen. Salt springer i full fart på bryggan vid Hammarbyslussen i Stockholm och hoppar på Sjöräddningssällskapets båt. En liten bit bakom kommer Rikard. Duon ska precis bege sig ut på ett arbetspass i Skärgården.

– Jag har varit sjöräddare i åtta år, Salt i fyra. Precis som alla i det här yrket har jag ett vanligt jobb vid sidan av. Då är jag i it-branschen, säger Rikard.

Foto: Filip Meneses
Salt är en av åtta sjöräddningshundar i Sverige.

Båten, som i dag rattas av skepparna Magnus Ling och Sven Burman, lämnar kajen. Stämningen ombord är god. Salt älskar att jobba och springer ut och in mellan fören och ruffen.

– För insatsen med fiskaren prisades vi av Svenska brukshundklubben som Årets tjänstehundsekipage 2016, säger Rikard.

Salt har räddat liv

Salt är en av landets åtta certifierade sjöräddningshundar och har Stockholms skärgård som sitt primära område. Han och Rickard har jour en vecka i månaden. Då måste de kunna rycka in med en kvarts varsel.

– Salt blir inkallad ungefär tio gånger per år, men han är alltid med på båten när jag jobbar, säger Rikard.

Han menar att Salt är som en sensor. Hunden kan söka av ett stort område snabbt med hjälp av sin nos, genom att bara passera. Om en person är dold, exempelvis i vattnet eller under en gran på en ö, hittar salt den.

– Salts insatser har varit livsavgörande. Antingen direkt, genom att hitta människor. Eller indirekt, genom att koncentrera ett sökområde, säger Rikard Kullenberg.

Foto: Jonas Sylvén-Möller
Rikard Kullenberg och Salt har en nära relation.

Skarpt läge

Färden går vidare i riktning mot Fjäderholmarna. Många båtar är ute på sjön den här dagen och vågorna slår.

Plötsligt ser Rikard en gammal träbåt, med två personer i, stå stilla mitt ute i farleden.

– Jag tror att han har fått motorstopp, säger Rikard till Sven och Magnus.

Magnus styr närmare. Det luktar bensin. Rikard hoppar ut i fören och frågar herrarna i träbåten vad som hänt. De berättar att vågorna från en färja sköljde in i motorhuset och att de nu fått motorstopp.

Rikard slänger över en lina och sedan bogserar Magnus in herrarna, som tackar för hjälpen, till Fjäderholmarna.

– Det har varit en varm sommar med många drunkningstillbud för mig och Salt, men det här är nog det vi stöter på mest. Soppatorsk, säger Rikard.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!