Filip, 13, hjälpte polisen att fånga tjuven – med hjälp av sin telefon

Publicerad 2015-05-08

Om det inte hade varit för trettonårige Filips flinka handhavande av sin mobil så hade mamma Rosie blivit av med både plånbok, Iphone, handväska och alla sina plastkort. Nu fick hon tillbaka alltihop mindre än en timme efter stölden.

Rosie Blomstrand sjunger i en sångkör, som håller till i Filadelfiakyrkan i Birkastan i Stockholm. Fem minuter efter att sången börjat knuffade bänkgrannen henne i sidan och frågade: Var är din handväska? Och Rosie upptäckte till sin förfäran att väskan, som stått  bredvid hennes stol, var borta.

– Jag rusade upp i foajén och såg en man med min väska försvinna ut på gatan. En annan körmedlem följde med och vi såg honom kliva in i en taxi, berättar Rosie.

Ringde sonen för hjälp

Själv var hon för skakig för att ringa polisen så det gjorde hennes körkamrat. Efter ett tag lånade hon en annan mobil för att spärra korten. Hon försökte också ringa sin mobiloperatör för att spärra telefonen, men företaget hade stängt.

Då kom Rosie på att hon laddat ned en app som heter

”Hitta min I-phone”.

– Jag ringde hem till Filip som har en likadan app kopplad till min. Han kunde rätt snabbt pejla in att min mobil befann sig vid Fridhemsplan, knappt en kilometer därifrån. Han fick upp en karta med markering på sin display, säger Rosie.

Med hjälp av den andra körmedlemmens mobil lotsade Filip sen polisen till platsen där tjuven befann sig och denne greps.

– Stölden skedde halv sju och mindre än en timme senare hade tjuven åkt fast. Och det kan jag tacka Filip för, säger Rosie.

Ville inte bli av med bilderna

Även Rosie begav sig till Fridhemsplan, där poliserna identifierade henne med hjälp av legitimationen i hennes egen väska.

– Nu känns det overkligt, som att jag sett hela händelsen på tv eller film. Det värsta hade varit att bli av med mobilen där jag har alla mina bilder på Filip, säger Rosie.

Två veckor efter stölden fick hon vittna i rättegången mot den 34-årige tjuven, som dömdes till fortsatt skyddstillsyn med föreskrift om att lämna blod- och urinprov för att visa att han inte är påverkad av narkotika.

Om poliserna som ingrep har hon bara gott att säga. Men hennes verklige hjälte är Filip, som dock inte är särskilt mångordig.

På frågan om vad han själv tycker om sin insats himlar han först med ögonen och säger sedan:

– Bra. Mamma har sagt att inte alla i min ålder skulle klara av det.

Ewa Tures