PRESENTERAS AV

Löfvens hyllning till svenska folket: ”Terrorn kan aldrig vinna”

avIsabelle Nordström

Fem personer miste livet i den fruktansvärda lastbilsattacken på Drottninggatan i april.

Nu hyllar statsministern svenska folket efter attacken.

– Tack alla ni hjältar som visade att terrorn aldrig kan vinna, säger Stefan Löfven på Svenska Hjältar-galan.

1 av 9
Stefan Löfven hyllade svenska folket.

Det har gått över ett halvår sedan fredagen i april då Rakhmat Akilov körde in en lastbil på Drottninggatan och mejade ner folk.

Fem personer dog.

När publiken satt sig för Svenska Hjältar-galan på Cirkus startar ett bildspel på skärmarna. Men det är inte de hemska, blodiga bilderna efter själva attacken som visas.

”Kraftfull solidaritet”

I stället är det fotografier från blomsterhavet från Sergels torg och på poliser som får kramar.

– I dag går mina tankar särskilt till de som miste livet, till alla de som skadades och till de som förlorade en anhörig, säger Stefan Löfven i ett förinspelat tal.

Statsministern hyllar svenska folkets medmänsklighet efter attacken.

– Terrorns syfte är att söndra, men attentatet på Drottninggatan enade oss. Människor öppnade sina hem, erbjöd varandra skjuts och fanns där för att trösta. Vi tog hand om varandra, säger Stefan Löfven.

Dagarna efter attacken samlades människor vid Sergels torg och utanför Åhlens. Man samlades för en gigantisk manifestation mot terrorn.

– I allt det mörka var det så många som stod för ljuset. Det vi såg var en så enkel men samtidigt kraftfull solidaritet. Tack alla ni hjältar som visade att terrorn aldrig kan vinna, säger Stefan Löfven.

Hyllar polisen

När statsministern tystnar tar Uno Svenningsson över. Han sjunger David Bowies hitlåt ”Heroes” från 1977 tillsammans med Poliskören Stockholm.

Mark Levengood brister ut i en hyllning särskilt riktad till polisen.

– Tack alla hjältar som visade att terrorn aldrig kan vinna, så avslutade statsministern sitt tal. Det finns en speciell grupp av hjältar under det här fruktansvärda dådet och det är så klart polisen, säger Mark Levengood, galans värd.

– Dessa kvinnor och män som effektivt och stadigt ledde oss under de där utsatta och hemska dagarna.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM