PRESENTERAS AV

Fredrik, 10, upptäckte skogsbranden – började själv släcka

SVENSKA HJÄLTAR

10-åriga Fredrik Ragnarsson är dagens hjälte.

Han upptäckte att det brann i skogsterrängen vid familjens sommarstuga på Torpön i Tranås kommun.

– Vi sprang upp till stugan och hämtade stora hinkar som vi hällde vatten i och ringde brandkåren, säger Fredrik till Tranås-posten.

Nu hyllas 10-åringen av brandkåren.

Foto: Therese Ragnarsson.
Tioåriga Fredrik Ragnarsson tvekade inte när han såg branden vid sommarstugan.

Följ Svenska Hjältar på Facebook för fler liknande artiklar


Allvaret i vad som kunde ha hänt har sjunkit in i Fredrik Ragnarsson 10 år, berättar hans mamma Therese Ragnarsson.

– Först tyckte han att det var spännande, men hade vi hunnit gå och lägga oss så hade det kunnat brinna rejält, säger hon.

Familjen Ragnarssons sommarstuga är den som ligger närmast det brandhärjade området. Annars rör sig inte mycket folk på den delen av Torpön berättar Fredriks mamma Therese. Det var under torsdagsmorgonen när de skulle leta efter katten som Fredrik fick syn på branden.

– Det pyrde på ett hyfsat stort område. Jag hade nog inte upptäckt det om inte Fredrik hade sett det, säger Therese.

Försökte själv släcka

Fredrik sprang så fort han kunde till sommarstugan för att hämta telefonen och larma brandkåren. Samtidigt försökte de själva släcka lågorna.

– Vi sprang upp till stugan och hämtade stora hinkar som vi hällde vatten i och ringde brandkåren, säger Fredrik till Tranås-posten.

Fredrik fick i uppgift att guida brandkåren till eldsvådan när de kom till ön. Insatsledaren Mikael Ericsson vid Tranås räddningstjänst berömmer Fredriks snabba agerande.

– Det är alldeles strålande att han såg det. Det hade dröjt innan någon annan kommit till platsen och upptäckt det, säger han till Aftonbladet.

Foto: Therese Ragnarsson.
Nu hyllas 10-åriga Fredrik Ragnarsson av Tranås räddningstjänst.

”Jättekonstig känsla”

Efter hjälteinsatsen passade tioåriga Fredrik på att ta en bild med brandmännen. Nu tänker familjen på vad som hade kunnat inträffa i värsta fall.

– Det hade kunnat bli en ordentlig skogsbrand om inte Fredrik upptäckt det. Det är torrt i markerna med gräs och mossa som brinner snabbt, säger mamma Therese.

Fredrik har blandade känslor efter händelsen. Trots att han var modig var det också lite skrämmande att vara med om.
– Det var jättekonstig känsla, det kändes som att… det var pirrigt, inte spänd utan att man var rädd att hela skogen och ön skulle brinna ner, säger han till Tranåsposten.

ARTIKELN HANDLAR OM