PRESENTERAS AV

Hon vågade släppa perfekta fasaden – överöstes med kärlek

Så blev Therése Lindgren en storasyster på nätet

SVENSKA HJÄLTAR

Hon slog igenom när hon var sjukskriven och berättade ärligt om sin panikångest inför kameran. Vi mötte Youtube-stjärnan Therése Lindgren och pratade psykisk ohälsa:

– Jag tror att unga har samma behov som jag hade i den åldern – att känna att du är inte ensam, säger hon.

1 av 2 | Foto: Bo Bergendal, Therése Lindgren
Therése Lindgren gick ut och berättade framför kameran när pojkvännen Anders hade lämnat henne.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Elaka röster har kallat henne skör och bräcklig, men själv känner hon sig stark och modig. Therése Lindgren, 30, följs nu av en halv miljon människor på sin videoblogg på Youtube. Förra året släppte hon succéboken ”Ibland mår jag inte så bra” där hon lättade på sitt hjärta och berättade om sin ångest.

– Jag önskar att jag hade fått läsa något när jag var 15 år som jag kunde relatera till. 

Hennes ärliga och sårbara reflektioner har gjort henne till en förebild för många unga landet över.

– Nu har jag chansen att påverka människor – både vad gäller egna erfarenheter om psykisk ohälsa men också bara hjälpa andra att relatera utifrån att jag delar med mig av mina tankar. Och jag är glad om andra kan finna finna tröst och känna sig hjälpta av det.

Sagan startade när hon var sjukskriven

Tanken att starta sin kanal fick hon 2013 när hon låg hemma sjukskriven för depression och panikattacker. Hon började kolla på Youtube för att få timmarna att gå. De korta, roliga klippen var det enda hon orkade med – och de blev nästan som en terapi för henne.

Hon började göra korta inslag själv då hon recenserade nagellack, och på den vägen är det. Med tiden blev hon allt mer öppenhjärtig.

– Jag tror att många kan relatera för att jag går igenom precis sådana saker som andra går igenom. Kärleksproblem, ångest, nedstämdhet. Jag tror att yngre kan se mig som en storasyster på nätet och personer i min ålder kan se mig som en jämlik.

När pojkvännen Anders gjorde slut gick hon ut och berättade det i ett klipp för sina följare, med tårarna rinnande nedför kinderna.

”Jag behöver er! Det värsta som skulle kunna hända i mitt liv har just hänt.”

Inslaget fick över en halv miljon visningar på bara några dagar. 

Hur kändes det när du tryckt på publicera-knappen?

– Jag var så nervös, jag förväntade mig att folk inte skulle förstå. Jag vet hur det ser ut när jag sitter och gråter. Men jag blev verkligen positivt överraskad för jag möttes av kärlek från de allra flesta.

Hade en ”helt normal” uppväxt

Även fast de hade gjort slut hade Therése och Anders kontakt under ett års tid, och därefter hittade de tillbaka till varandra. 

– Han och jag träffades precis innan jag började få mina panikattacker. Då var jag en partyglad tjej som gjorde karriär. Och sedan blev han min vårdare i fyra år – en som gick och handlade åt mig och tvättade mina kläder. Jag tror att han tappade bort sig själv. Och det blev väldigt konstigt när jag började må bättre och fick min Youtubekanal och gå på möten. Det blev en kris i vårt förhållande. 

Therése växte upp i Nynäshamn söder om Stockholm. 

– Vi bodde i en villa med hund och volvo. Vi var två blonda små barn – det var väldigt stereotypt. Det var lugnt och fint, väldigt normalt, säger hon och ler.

När började dina problem med ångest? 

– Jag hade aldrig ordet ångest i min vokabulär när jag var yngre – jag visste inte att det var det jag kände. Jag kände en stress över att se ut på ett visst sätt och passa in i normen. För mig var det väldigt viktigt att få killars uppmärksamhet och bekräftelse. Och det här var redan i tolvårsåldern.

Skönt att höra om andras kärleksproblem

Hon får mycket nätkärlek från sina följare för att hon alltid bjuder på sig själv – i bra som dåliga stunder.

– Jag tror att unga har samma behov som jag hade i den åldern. Att man behöver höra erfarenheter från andra för att känna att man inte är ensam. Jag är trettio år – men jag tycker fortfarande att det är skönt att höra hur andra tar sig igenom kärleksproblem, eller har ångest för att man inte vet om man vill skaffa barn.

Vad svarar du på frågan ”Hur mår du” i dag?

– I dag mår jag bättre än jag någonsin gjort. 

Hur skulle du beskriva dig som person? 

– Jag är en lycklig person med dåliga dagar. Förut var jag en olycklig person med bra dagar. Min grundstämning är bättre än den någonsin varit. Jag har en positiv framtidssyn, känner mig energisk, kreativ och glad. 

”Terapin var det bästa jag gjort”

Under flera års tid har hon gått i terapi för att bearbeta allt – och det är något hon verkligen rekommenderar. 

– Jag tycker att det är det absolut bästa jag gjort i hela mitt liv. Man kommer till insikter som jag tror är svåra att nå på egen hand. Man behöver en professionell att bolla med. 

Hur har dina tankar förändrats under åren i terapi? 

– Jag fick lära mig att skilja på mig som person och mina prestationer. Jag har alltid haft ett bra självförtroende. Jag har alltid vetat att jag kan prestera bra. Jag har varit duktig i skolan, jag kan jobba jättehårt, jag kan lära mig att hoppa högst och springa snabbt. Jag är duktig. Men däremot hade jag inte någon bra självkänsla. Jag visste inte riktigt att jag hade ett värde utöver mina prestationer. 

– Så jag fick lära mig att skala bort mina prestationer och bara se mig själv och vem jag är som person och uppskatta det.

ARTIKELN HANDLAR OM