PRESENTERAS AV

4-åriga Ludwig odlar för sjuka barn

avJonna Claesson

1 av 2

Fyraåriga Ludwig Andersson gillar inte tomat men är en hejare på att odla dem. När hans mamma Emelie frågade vad han skulle göra med alla sina plantor fick hon ett hjärtvärmande svar – han skulle sälja dem och ge pengarna till sjuka barn.

Följ Svenska Hjältar på Facebook för fler liknande historier


Allt började som en rolig grej. Emelie Olsson och henne fyraåriga son Ludwig, bestämde sig för att odla tomater.

– Jag vet att tomater är tacksamt att odla och lätt för honom att vara med på. Vi skivade tomater och stoppade i glasburkar.

Ludwig tog hand om de små skotten noga och väl, han vattnade och såg till att de växte som de skulle.

Emelie blev nyfiken och frågade vad Ludwig skulle göra med alla plantor, han som inte ens tycker om tomater.

– Då sa han att han ville sälja dem. Jag tänkte direkt att han ville ha pengar till en leksak, så jag frågade vad han skulle med pengarna till. Då svarade han att han skulle skänka dem till sjuka barn.

Ludwigs bästa kompis Albin, insjuknade i hjärnhinneinflammation för något år sedan, vilket tog hårt på Ludwig.

– Det var så märkligt att höra det från en sådan liten person, men det visade bara på vilket stort hjärta han har, ännu en gång.

Ludwig berättade utförligare om sin plan. Hans önskan var att barnen som ligger på sjukhus ska få ha roligt, bli friska fort och kunna vara hemma när de har kalas.

”Växer för livet”

Emelie tyckte att Ludwigs idé var briljant och startade en Facebooksida vid namn ”Växer för livet” där hon och Ludwig började auktionera ut plantorna.

– Varje dag väljer Ludwig ut en planta som ska auktioneras ut och hittills har han bara valt de allra största.

Under torsdagen passerade medlemmarna hundrastrecket men ännu finns det plantor kvar.

– Vi har väl 136 plantor och det kommer mer. Varje krona går oavkortat till sjukhus med avdelningar för barn. Går en planta för tio kronor så är det tio kronor extra till ett sjukt barn, säger hon och fortsätter:

– Det är så fint med ett sådant här initiativ för någon som är så ung. Vi ska dokumentera det allra mesta och rama in, så att Ludwig kan se tillbaka på det här när han blir äldre. Det är som man säger ” alla kan inte göra allt, men alla kan göra något”.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM