Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Kevin räddade sin mamma från att drunkna

Av: 

Jenny Alexandersson

SVENSKA HJÄLTAR

Shahla Karimi, 47, fick kramp när hon simmade och höll på att drunkna.
När Kevin, 7, såg sin mamma sjunka under vattenytan ropade han på hjälp och försökte dra henne in mot land.
– Om inte Kevin hade ropat hade Shahla inte levt idag, säger Kevins pappa Bakhtiar Ahmadi.

För Shahla Karimi och hennes två barn var det en helt vanlig varm sommardag vid Hökåsengropens bad i Västerås. Hon var där med sin svägerska och hennes barn och svalkade sig i hettan medan Shahlas man Bakhtiar Ahmadi var på jobbet på sjukhuset. Men idyllen förvandlades snabbt till en mardröm.

Shahla och Kevin badade tillsammans ganska nära stranden, Shahla tränade ryggsim. Plötsligt fick hon kramp i armarna och axlarna. Den vänstra sidan av kroppen lydde henne inte. I skräck insåg hon att hon höll på att sjunka och hennes sista vakna tanke var att även Kevin skulle dras med ner under vattnet.

Hon lyckas säga ”Kevin du måste ropa på hjälp, mamma mår inte bra”.

Kevin minns händelsen tydligt. Han berättar att allt började när han och Shahla pratade om att gå upp på stranden igen.

– Jag sa till mamma att jag ville gå upp och mamma lät mig hålla i hennes axlar så att det blev lättare. Sedan såg jag att mamma fick panik och hon försvann under vattnet. Jag hörde först inte vad mamma sa, men sen förstod jag och jag ropade på hjälp, berättar Kevin.

När Shahla Karimi höll på att drunkna agerade sonen Kevin snabbt. Han ropade högt på hjälp och försökte dra in sin mamma till stranden.

Kroppen var för tung

Kevin försökte även dra in sin mamma mot land. Men Shahlas kropp var för tung för honom i vattnet.

En man i närheten, Svante Lindberg, hörde Kevin skrika. Tillsammans med några andra män kunde han dra upp henne ur vattnet. Av en slump befann sig tre läkare och en sjuksköterska på stranden. De var där tillsammans för att bada, men kunde genast rycka in och ge Shahla hjärt- och lungräddning. Svante Lindberg hjälpte till med inblåsningarna.

– Alla var verkligen hjältar, det var tur för Shahla att vårdpersonalen var där, säger Bakhtiar.

Shahla Karimi höll på att drunkna, men räddades av sonen Kevin. Här med Kevin och dottern Narin och maken Bakhtiar.

Bakhtiar hade precis satt sig i bilen och skulle köra hem efter jobbet när Kevin ringde honom på Shahlas telefon.

– Kevin sa ”pappa du måste komma hit med en gång, mamma håller på att dö. Det har hänt en otäck olycka”.

Bakhtiar blev chockad och visste inte vad han skulle tro. Strax tog en man över telefonen och berättade att Shahla varit med om en olycka vid badet. Han berättade att de hade dragit upp henne ur vattnet och att ambulanspersonal var på plats. Hon levde.

– Jag hann tänka väldigt mycket. Jag fick panik. Jag undrade om hon skulle överleva och om Kevin och Narin var oskadda, berättar Bakhtiar.

Han körde i ilfart till Hökåsengropen.

Var medvetslös i en kvart

– Det stod människor i tystnad runt Shahla. Alla hade försökt hjälpa till på något sätt. En hade hämtat en filt och lagt över min fru, en annan torkade bort sand ur hennes ansikte. Det gör mig så glad att folk verkligen ville hjälpa till på alla sätt.

– Hon var vid liv, men var inte riktigt med och kräktes gång på gång. Hon hade fått i sig väldigt mycket vatten, berättar Bakhtiar.

Han berättar att Shahla hade varit medvetslös i ungefär femton minuter innan vårpersonalen fick igång henne. Hon skjutsades till akuten och fick ligga kvar på sjukhuset i tre dagar. Hon hade mycket vatten i magen och i lungorna. I dag mår Shahla bättre, men hon är mycket trött och har ont i huvudet och i bröstkorgen efter hjärtkompressionerna.

– Det enda jag minns är när vi var i vattnet. Kevin ville inte simma så han höll i mina axlar och vi simmade lite grand där det inte var så djupt. Men plötsligt kände jag att jag fick jättekramp på hela vänster sida. Jag sa till Kevin att ropa på hjälp och jag hörde honom skrika. Sedan blev det svart. När jag vaknade låg jag på intensiven. Jag minns ingenting av det som hände. Det var otäckt, berättar Shahla.

Kevin hade svårt att sova den första natten, han tänkte mycket på sin mamma och det som hänt. Shahla är sjukskriven en tid för att kunna återhämta sig ordentligt.

– Jag fick inga hjärnskador. Det kan ju hända när man är borta så länge. Men jag sover inte så mycket på nätterna. Jag ligger och tänker på vad som hände och varför. Det kunde ha blivit mycket värre. Det kommer en massa tankar, säger Shahla.

Bakhtiar och Shahla är tacksamma över all den hjälp Shahla fick efter att hon höll på att drunkna i Hökåsengropen i augusti.

”De var fantastiska och hjälpsamma”

– Det var fantastiskt bra att Kevin reagerade direkt och började ropa på hjälp. Det slutade bra tack vare Kevin, Svante och de här läkarna. Jag kommer aldrig att glömma det, säger Bakhtiar.

Några dagar efter olyckan träffade familjen Svante Lindberg. Han hörde av sig till Shahla efter att ha läst om henne i VLT.

– Det var otroligt skönt att träffa Svante. Det var skönt att få ett ansikte på en av de som räddade min fru, säger Bakhtiar.

Shahla hyllar alla som hjälpte henne efter olyckan.

– Alla som var där var jättefantastiska och hjälpsamma. Kevin såklart och de som gjorde HLR, Svante som hjälpte mig med andningen och ambulanspersonalen. Jag vill tacka alla på avdelningen där jag låg. De var fantastiska, jag har fått jättebra hjälp hela vägen. Tack vare alla de här människorna får jag vara här i dag med min familj, säger Shahla.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vem vill du nominera till Svenska hjältar 2020?

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Drunkningsolyckor

Västerås

Svenska hjältar

Svenska Livräddningssällskapet