Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Hjälp flyktingar från Ukraina med boende i Sverige

Migrationsverket glada för stöd från privatpersoner

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

Tusentals flyktingar från Ukraina ökar trycket på Migrationsverket.
I dag bor cirka 70 procent hos privatpersoner men allt fler behöver hjälp med boende av myndigheten.
– Situationen är väldigt, väldigt ansträngd just nu för det har kommit väldigt mycket folk på kort tid, säger Guna Graufelds, tf presschef på Migrationsverket.

Sverige har sedan kriget i Ukraina startade tagit emot drygt 4 700 sökande, av dem ett antal ensamkommande flyktingbarn. I förra veckan sa Migrationsverket att privatpersoner inte behövde öppna upp sina hem för flyktingar och att det finns boende får alla. Nu är situationen en annan. Privatpersoner har börjat öppna upp sina hem för flyktingar från Ukraina.

– Vi ser ett jättestort engagemang och att det är många som får möjlighet att bo hos släkt och vänner och det är något som är bra för de som kommer till Sverige. Så här ser vi att civilsamhället tar en aktiv roll, säger Guna Graufelds, tf presschef på Migrationsverket.

Antalet boenden i mottagningssystemet hos Migrationsverket är begränsat och tar tid att utöka. De har därför gått ut till landets länsstyrelser och bett om hjälp med evakueringsplatser.

– Det handlar om bostäder där de sökande kan vara under en förhoppningsvis kortare period och som är av enklare karaktär såsom skolor och gympahallar. Så behovet är väldigt stort av att få in bostäder och det behöver vi få in snabbt.

Ingen ersättning till privatpersoner

Privatpersoner som väljer att välkomna flyktingar i sina egna hem kan inte få någon ekonomisk ersättning från Migrationsverket.

– Migrationsverket kan inte placera en asylsökande hemma hos en privatperson, och kan inte betala ut ersättning till privatpersoner av juridiska skäl, säger Guna Graufelds.

Det är upp till var och en att välkomna flyktingar i sitt hem om man vill, med ett undantag - ensamkommande barn.

– Barn utan vårdnadshavare ska alltid sättas i kontakt med sociala myndigheter så att de blir korrekt omhändertagna och får sina behov tillgodosedda, säger Guna Graufelds.

I nuläget har omkring 70 procent av de som är registrerade hos Migrationsverket ordnat eget boende. De kan när som helst vända sig till Migrationsverket om de behöver hjälp med en annan boendelösning.

– Migrationsverket har i uppdrag att ordna boende till alla asylsökande eller sökande enligt masskyddsdirektivet som behöver, säger Guna Graufelds.

Asyl eller uppehållstillstånd?

Sedan krigets start upphandlar Migrationsverket bostäder av fastighetsbolag runt om i landet. Att ukrainska medborgare kan vistas fritt i EU-länder i 90 dagar gör det svårt att beräkna hur många som hittills kommit till Sverige. Migrationsverket har förberett cirka 30 000 boendeplatser som ska vara på plats inom några månader för de som söker asyl eller uppehållstillstånd enligt det nya masskyddsdirektivet som EU aktiverat för första gången.

– Masskyddsdirektivet är ett enkelt förfarande där processen går ganska snabbt tills man får beslut. De personer som beviljas uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har samma rättigheter som asylsökande, vilket innebär rätt till boende och dagersättning från Migrationsverket om de behöver samt rätt till sjukvård och barn till skola, säger Guna Graufelds.

Utöver att öppna sina hem har Migrationsverket sett flera andra initiativ för att hjälpa flyktingar.

– Nu när vi har svårt med kapaciteten och människor står ute och köar då har vi sett ett jättefint engagemang av volontärer som delar ut mat och hjälper de som väntar, säger Guna Graufelds som välkomnar initiativen från civilsamhället för att hjälpa flyktingar.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Kön utanför Migrationsverket i Sundbyberg är lång av människor från Ukraina som vill söka uppehållstillstånd eller asyl.

Viktigt att veta om du erbjuder flyktingar boende:

  • Migrationsverket kan inte betala ut hyra till dig som privatperson.
  • Ta aldrig emot barn utan vårdnadshavare - kontakta socialtjänsten i kommunen.
  • Flyktingar som har behov av ekonomiskt stöd har rätt till dagersättning om de söker asyl eller uppehållstillstånd. Hur stor ersättningen är beror på olika faktorer som finns listade här.
  • Om boendesituationen i någons privata bostad inte är hållbar ordnar Migrationsverket boende. Flyktingarna behöver själva kontakta Migrationsverket.
    Källa: Migrationsverket
Publisert:

LÄS VIDARE

Körsångare i Uppsalas fina gest – sjöng Ukrainska nationalsången

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Migrationsverket

Flyktingsituationen

Ukraina

Migration