Rose-Marie och Bobbo kör busslast med flyktingar till Sverige

Publicerad 2022-03-06

Just nu är Bobbo och Rose-Marie från Halmstad vid polska gränsen till Ukraina.

De ska fylla fylla en buss med krigsdrabbade ukrainska flyktingar och köra dem till Sverige.

– Att hjälpa till när man har möjligheten är det enda rätta, säger Rose-Marie.

Följ ämnen
Ukraina

Bobbo Nilsson, 52, och Rose–Marie Östergren, 58, bor i Halmstad och jobbar som busschaufförer på Flexbuss. När Ryssland invaderade Ukraina bestämde sig deras arbetsgivare för att företaget skulle hjälpa till.

Flexbuss plan blev att skicka två bussar fullpackade med förnödenheter från Sverige till gränsen mellan Polen och Ukraina. Därefter att lasta av varorna, fylla fordonen med krigsdrabbade flyktingar och sedan köra människorna till Sverige.

– Flexbuss sökte efter frivilliga chaufförer som kunde köra. Vi fick frågan i tisdags, säger Bobbo.

Både för honom och Rose-Marie var det självklart att tacka ja.

– Det är så fruktansvärt det som har hänt. Jag har ett stort hjärta för att hjälpa. Att hjälpa till när man har möjligheten är det enda rätta, säger Rose-Marie.

Bobbo Nilsson  och Rose–Marie Östergren från Halmstad är i Polen för att hjälpa människor.

Full buss med flyktingar

De två bussarna fylldes med förnödenheter. Till exempel vatten, blöjor, välling, gröt, bindor och hygienartiklar. En del av sakerna köpte Flexbuss in, andra saker donerades av människor.

Under natten till onsdagen rullade bussarna, den ena från Halmstad – med Bobbo och Rose-Marie bakom ratten – och den andra från Växjö.

– Bussarna tog samma färja från Karlskrona till Polen, säger Bobbo.

Framme i Polen körde bussarna i tio timmar till en polsk stad som ligger fyra mil från den ukrainska gränsen. Där lastades förnödenheterna av hos en lokal rotary-förening som ska distribuera allt till behövande.

Dagen därpå började arbetet med att lokalisera flyktingar som ville komma till Sverige.

– Man kan inte bara åka ner, stoppa in flyktingar i bussen och åka hem. Man måste registrera alla människor som ska med, kontakta migrationsverket i Sverige och förbereda på olika sätt, säger Rose-Marie.

”Du ska vara välkommen i Sverige”

Busschaufförerna åkte tillsammans med sin VD och hjälporganisationen ”A demand for action” till en idrottshall vid en skola som tjänar som flyktingförläggning i den polska staden.

– Det var jobbigt att träffa människorna som flytt. Jag kramade många, fanns där och pratade. En person frågade mig om det kommer att bli bra i Sverige. Jag svarade att vi är bra på det här i Sverige. Du ska vara välkommen i Sverige, säger Rose-Marie.

Bobbo fyller i:

– Man drar paralleller till sin egen familj. Det här är människor precis som oss. För några dagar sedan gick de till jobbet, åt middag och levde vardagsliv. Nu är allt borta för dem. Jag var helt tom när åkte därifrån.

Rose–Marie Östergren inne i en flyktingförläggning i en polsk stad nära gränsen.

Första bussen har rullat

I morse klockan sju rullade Flexbuss första buss med flyktingar, mestadels kvinnor och barn, mot Sverige. Bussen förväntas anlända till Malmö tidigt imorgon lördag.

Bobbo och Rose-Marie är kvar i Polen och väntar på att även deras buss ska ska bli full.

– Folk är oroliga. De vet inte om de ska åka till Sverige eller inte. En del anmäler sig till att åka med bussen för att sedan hoppa av för att ett rykte om att kriget ska ta slut sprids. Det är starka känslor, säger Rose-Marie.

Båda två är beredda på att göra samma procedur igen om de får chansen.

– Det är den största humanitära krisen i Europa sedan andra världskriget som är på gång, säger Bobbo.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!