Larmet: Familjer säljer sina döttrar för vatten

Torkan på Afrikas horn riskerar bli den värsta på 40 år.
28 miljoner människor hotas nu av akut matbrist och en katastrof väntar i skuggan av kriget i Ukraina.
– De här länderna är till stor del beroende av import av vete från Ukraina och Ryssland och nu krigar bönderna istället för att så, säger Madiha Raza på International Rescue Committee.

Svältkatastrofen i Östafrika och Jemen blir värre dag för dag. Fyra regnsäsonger har snart passerat utan tillräcklig nederbörd och skördar har uteblivit. Tack vare import av vete, ris och majs från Ryssland och Ukraina har befolkningen överlevt. Men kriget i Ukraina ritar nu om förutsättningarna.

– Globalt finns det just nu tillräckligt med grödor och vete men 90 procent av det som importeras till Östafrika kommer ifrån Ukraina och Ryssland. Inom de kommande 12 månaderna befarar vi en katastrof om det inte kommer regn här eller kriget i Ukraina slutar, säger Madiha Raza.

Under två år bodde Madiha Raza, 33, i Trollhättan. Sedan ett år tillbaka är hon baserad i Östafrika där hon jobbar med nödhjälp för International Rescue Committee (RESCUE). Hon kallar sig världsmedborgare och kämpar för att människor ska få upp ögonen för klimatkatastrofen och den återkommande hungersnöden i Östafrika.

– Det som händer i Ukraina är fruktansvärt, men den här katastrofen pågår samtidigt och jag kämpar för att den också ska få uppmärksamhet, säger Madiha Raza.

Boolo Aadan, 63, hålller i sitt 9 månader gamla barnbarn som är undernärt till följd av den extrema torkan. De har flytt sin hemby för att få hjälp och bor nu i ett läger utanför Somalias huvudstad Mogadishu.
Boolo Aadan, 63, hålller i sitt 9 månader gamla barnbarn som är undernärt till följd av den extrema torkan. De har flytt sin hemby för att få hjälp och bor nu i ett läger utanför Somalias huvudstad Mogadishu.

Säljer sina döttrar

I sitt arbete reser Madiha Raza runt i de drabbade länderna där allt fler människor hotas av extrem hunger. Enligt den senaste siffran kan upp till 28 miljoner människor i Östafrika drabbas av hunger i vår, enligt International Rescue Committee. Madiha följer upp vilka hjälpinsatser som görs och kommunicerar behovet framåt. Och nu är hon tydlig med att situationen är akut.

– Boskap har dött på grund av brist på vatten och mat och människor tvingas lämna sina hem. Vi ser att kvinnor och barn är hårt drabbade när de är på flykt. I Jemen har vi hört att människor tvingats sälja sina döttrar till barnäktenskap för att familjen ska överleva, det är så extrem situationen är. För att få mat och vatten.

Att tvingas på flykt på grund av klimatrelaterade orsaker, som exempelvis extrem torka, finns inte med i flyktingkonventionen vilket gör att människorna inte har samma rättigheter som de som flyr från konflikt. Bristen på mat och vatten leder dock ofta till väpnade konflikter.

– Det vi ser i Östafrika är att människor flyr både extrem torka och väpnade konflikter. I dag är det 13 miljoner människor i området men det kan komma att bli 25 miljoner snabbt om vi inte gör något snart. Vi börjar närma oss situationen i svältkatastrofen 2011 då 250 000 personer, varav hälften barn, dog.

Madiha Raza i ett av många flyktingläger hon arbetar i.
Madiha Raza i ett av många flyktingläger hon arbetar i.

Gjorde inte tillräckligt

Madiha Raza säger att hjälporganisationerna, inklusive hennes egen, behöver mer pengar för att kunna hjälpa alla. Hon befarar att kriget i Ukraina gör att fler människor skänker pengar till riktade insatser där och att donationer till projekt i exempelvis Östafrika och Jemen kommer att minska.

– Människor kommer att dö om vi inte lyckas få fram det stöd de behöver. Framför allt handlar det om brist på vatten och sanitet, som är viktigt för deras överlevnad och för att det inte ska utvecklas sjukdomar.

Efter svältkatastrofen i Östafrika mellan 2010 och 2012 konstaterade FN att omvärlden insett faran men att de humanitära hjälpinsatserna och katastrofbiståndet trots det blivit ganska litet.

– Det får inte hända igen, men jag är rädd att det kommer att göra det om världen inte börjar agera nu. Som privatperson är det bästa man kan göra nu att donera till hjälporganisationer som är på plats. Och att se över sin egen klimatpåverkan för det är människorna här som får lida konsekvenserna av globala uppvärmningen, säger Madiha Raza.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.