Butikens miljödrag: Gör must av fruktsvinn

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

En hel del frukt slängs i svenska butiker endast baserat på avvikande utseende. Nu har Ica Supermarket Mora lanserat ett nytt koncept för att slippa matsvinn.

– Det är varken komplicerat eller tidskrävande, säger butikschefen Anton Wattberg.

Det blir must av överbliven frukt på Ica Supermarket i Mora. Tillsammans med Mora Musteri tar man tillvara på svinnet, rapporterar Dalarnas Tidningar.

– Jag har funderat länge på om det går att göra någonting vettigt med det vi slänger. Framför allt all frukt som av rent kosmetiska skäl inte duger för oss konsumenter här i västvärlden, säger butikschefen Anton Wattberg till Aftonbladet.

1 av 4 | Foto: Mora Musteri
Första partiet tog slut på en och en halv timme.

Sålde slut direkt

Projektet smygstartade i slutet av sommaren och Fredrik Svensson, som driver Mora Musteri, fick testa att göra en sats på butikens fruktsvinn. Samtliga inblandade var nöjda med resultatet.

– Det smakade väldigt gott och han håller till nära butiken, så det är inga långa transporter. Vi tänkte att det måste gå att sälja i butiken som ännu ett steg i vårt hållbarhetsarbete, säger Anton Wattberg.

Den första officiella produktionen resulterade i 50 flaskor á 33 centiliter. Till det användes två veckors fruktsvinn från butiken.

– Det sålde slut på en och en halv timme. Ur ett hållbarhetsperspektiv så känns det jättekul att det blev så lyckat, säger Anton Wattberg.

Rekommenderar butiker att ta efter

Nu är tanken att fortsätta producera svinn-musten. Dessvärre är inte Mora Musteris lokal lämpad för att musta när vintern närmar sig och temperaturerna sjunker. Men både Anton Wattberg och Fredrik Svensson är övertygade om att det ska lösa sig.

– Vi har inget val, vi får lösa det, säger butikschefen.

Han rekommenderar alla andra butiker som vill ta tillvara på matsvinnet att börja musta.

– Det är varken komplicerat eller tidskrävande, säger Anton Wattberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.