De vill göra staden fimpfri – plockade över 14 000 fimpar

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Under ett par dagar har Gamla stan rensats på cigarettfimpar. Totalt plockades över 14 000 fimpar av en mängd frivilliga personer.

– Jag vill att folk ska veta att fimpen är giftig. Rökare kan inte fortsätta slänga dem på marken, säger initiativtagaren Rebecka Dahlén.

I tio år har Rebecka Dahlén arbetat för att få svenska folket att inse cigarettfimparnas påverkan på klimatet. Hon driver företaget DonDobbin som i veckan anordnade en städdag i Gamla stan i Stockholm. Då fick frivilliga hjälpa till att göra området fimpfritt.

– Vi är ute efter att erbjuda rökarna ett nytt beteende, det börjar gå överstyr. De kan inte fortsätta att slänga fimparna på marken. Jag vill att folk ska veta att fimpen är giftig. Det är plast och det är giftigt, den ska definitivt inte ner på marken, säger Rebecka Dahlén.

1 av 4 | Foto: Mikael Silkeberg
Rebecka Dahlén har arbetat med fimpfrågan i tio år.

Rensade Gamla stan

Förbipasserande som intresserade sig för städningen tilldelades en handske och en påse för att kunna hjälpa till. Under dagarna plockades totalt över 14 000 fimpar i ett tjugotal gränder mellan Slussen och slottet.

Enligt organisationen Håll Sverige rent slängs minst en miljard fimpar varje år. Det är olagligt men inte straffbart. Rebecka Dahlén menar att man inte tar problemet på allvar.

– Man kan ju inte sätta upp askkoppar i hela staden. Jag skulle vilja se att hotell och restauranger erbjuder fickaskkoppar till deras besökare som ska ut och röka. Annars hamnar det ju på marken.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.