Skola & utbildning

Hamid tackade rektorn i känslosamt tal

Kom utan familj från Afghanistan – stöttades av Kenneth

Av: 

Claes Olsson

SVENSKA HJÄLTAR

När Hamid, 19, kom till Sverige för fyra år sedan fick han stöd från flera håll. Inte minst från personalen på Kullagymnasiet.

När rektorn Kenneth Svensson nu pensionerades valde han att tacka för stödet med ett känslosamt tal – och en egentillverkad bronsskulptur föreställande rektorns hund Maggie.

Hamid Mohammadi, 19, kom till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan, utan sin familj. Då var han bara 15 år och flydde tillsammans med en vän. Han placerades först på ett asylboende i skånska Brunnby men när det lades ner fick han flytta in hos en familj som öppnade upp sitt hem i Höganäs.

– När jag flyttade dit så började jag gå i skolan på Kullagymnasiet. Efter två år hade jag betyg i de viktigaste ämnena och jag fick lov att börja gymnasiet, säger Hamid Mohammadi.

Han började läsa teknikprogrammet efter att rektorn Kenneth Svensson godkänt det. Hamid menar att Kenneth varit en viktig person för flera ensamkommande i kommunen. Han har trott på eleverna och stöttat dem.

”Han har varit som en far”

Därför kändes det viktigt för Hamid, och flera andra, att tacka Kenneth ordentligt när han nu gick i pension. På skolavslutningen höll Hamid ett långt tal där han berättade om flykten från krig och hot.

– När jag fick reda på att han skulle gå i pension blev jag ledsen. Han har varit som en far för oss alla ensamkommande. Han gav mig chansen som jag önskat mig i hela mitt liv, att utbilda mig, säger Hamid.

Efter talet räckte han över en gåva. En bronsskulptur föreställande Kenneths hund Maggie som Hamid skapat själv.

– Jag är konstnär. Jag modellerar, skulpterar och målar så ofta jag kan. En gång sa Kenneth till mig att han ville att jag skulle skulptera hans hund. Men vi glömde bort det, säger Hamid.

Fick gjuta hunden på jobbet

Nu blev det äntligen av. Hamid frågade runt bland lärare för att få sig en bild av den korthåriga collien. Tack vare sitt arbete hos en skulptör fick han möjlighet att gjuta hunden i brons. Kenneth själv har svårt att beskriva tacksamheten över så väl talet som bronshunden.

– Det är otroligt. Det finns inte på kartan… Det går inte att förklara vad man känner när man får höra ett sådant tal, säger Kenneth Svensson.

Varför tror du att de har uppskattat ditt stöd så mycket?

– Jag tror att det beror på att vi inte särbehandlar elever på skolan. Alla är våra elever och det spelar ingen roll om de kommer från Helsingborg, Höganäs, Syrien eller Afghanistan, säger han.

Hoppas på återförening med familjen

Hamid har två år kvar innan han kan ta studenten, men han har ännu inget permanent uppehållstillstånd. Och hans mamma och syskon, som ursprungligen kommer från Afghanistan, bor i Iran.

– Jag försöker göra allt jag kan för att få stanna kvar här. Förhoppningsvis kan de komma hit senare, säger Hamid.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Läraren Cecilia har fixat bostad åt 55 ungdomar

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Höganäs

Afghanistan

Flyktingsituationen

Migrationsverket