Nano: Musiken är mitt sätt att betala tillbaka

Artisten om hur han vände livet som kriminell

avCecilia Gustavsson

Nano gick från kriminell missbrukare till folkkär artist. På Svenska Hjältars skolturné i Globen framförde han ”Hold on” inför tusentals elever.

– Det känns underbart att få vara en förebild, säger han.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

1 av 2 | Foto: TT/Björn Lindahl

Tusentals elevers mobiltelefoner lyste upp Globen när Nano Omar, 31, avslutade tisdagens skolturné. Han sjöng ”Hold on” som vann svenska folkets hjärtan i Melodifestivalen.

Suttit i fängelse

Men det var långtifrån självklart att han skulle lyckas med sina musikdrömmar – Nano har en trasslig uppväxt i en Stockholmsförort. Under många år missbrukade han, och han har tre kortare fängelsedomar för bland annat inbrott och ett rån bakom sig.

Hur kom det sig att du hamnade snett?

– Ofta beror på sådant på hur man har det hemma. Jag blev inte riktigt sedd i familjen, som liten var det mycket strul och andra syskon som inte mådde riktigt bra. Jag sökte uppmärksamhet utanför hemmet i stället, och då blev det på dåliga sätt.

Vad ångrar du från den tiden?

– Att jag gjort människor illa.

Vändpunkten kom när Nano fick sin första dotter, som i dag är nio år. Han har hunnit få tre till med sin Frida, som han träffade på Gröna Lund när han var 17.

Men det var ingen snabb väg till ett annat liv. Nano tvingades bryta med många vänner och kämpa mot alkoholmissbruk. I dag är han nykter och lever för familjen och musiken.

Vad vill du säga till de unga som inte känner sig sedda?

– När man känner sig ensam kan man försöka bli sedd på många olika sätt, och det kan bli fel. För mig förändrades allt när jag hittade musiken – då blev jag sedd på ett bra sätt. Jag vill ge rådet att hitta något som inspirerar dig, som får dig att må bra och glömma det dåliga. Det kan vara sport, konst eller det du vill.

Gripande mejl

Nano berättar att han själv fick styrka av att lyssna på musik, och att han i dag vill göra musik och texter som får människor att känna gemenskap, att de inte är ensamma. Nu är det han som ger styrka till andra.

– Det är mitt sätt att betala tillbaka. Varje vecka får jag gripande mejl från unga, det är riktigt tungt att läsa.

Du är bara 31 men har redan fyra barn. Vad är det viktigaste att ge dem som pappa?

– Kärlek! Det var det första jag sa till min sambo: Vi ska inte tänka på pengar och karriär, vi ska ge tid och kärlek, sen kommer resten av sig själv.

ARTIKELN HANDLAR OM