”Killar har allt att vinna på att prata känslor”

Därför vill Mårten, 21, skrota machokulturen

Av: Cecilia Gustavsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hej då machoideal – män måste våga prata djupare om känslor.

Det tycker Mårten Granlund, 21, som startat en mötesplats på nätet för att peppa killar att öppna sig.

– Vi skämtar ofta bort samtal om till exempel sex och ångest.

Mårten Granlund har grundat den ideella föreningen ”Under kevlaret” som jobbar mot machokulturen. Hittills har det blivit en sajt, blogg med gäster , verksamhet på sociala medier och ett stödforum dit vem som helst kan vända sig. Podden ”Manskligt” tar upp ämnen som prestationsångest vid sex, utseendekomplex och självkänsla. Nästa plan är peppande stödsamtal.

Kevlar = starkt skydd

Namnet då? Jo, ”kevlar” är ett starkt material som används i bland annat skyddsutrustning och bildäck.

– Namnet – under den hårda ytan – är en symbol för det skydd som vi killar ofta sätter upp kring våra känslor. Förväntningarna är att vi ska klara oss och hålla problem för oss själva, säger Mårten Granlund.

– Det finns massor av verksamheter dit tjejer kan vända sig, det var dags för något liknande för oss.

Mårten Granlund startade Under kevlaret.
Foto: Bo Bergendal
Mårten Granlund startade Under kevlaret.

Mårten Granlund bor i Vadstena i Östergötland, och har själv erfarenhet av hur svårt det kan vara att prata ut.

Fick svår ångest

– Jag har alltid sett mig som en känslosam och öppen person, som kan gråta och visa vad jag känner. Men när jag drabbades av ångest under gymnasietiden vågade jag plötsligt inte avslöja det för någon. Jag skämdes något fruktansvärt och tänkte att det bara var jag som mådde så dåligt. Det var som att leva i en bubbla.

När Mårten till slut vågade öppna sig för sina föräldrar och gick iväg för ett samtal på Ungdomsmottagningen lättade allt.

– Jag förstod hur farligt det är att inte våga prata med någon. Det kan gälla allt ifrån mer vanliga saker som att ha problem i en kärleksrelation till psykisk ohälsa. Den där känslan av att vara ensam i sitt mående kan vara livsfarlig. Det är bara att titta på hur mycket oftare män begår självmord.

Vad tror du att det beror på att många män har svårt att öppna sig?

– Förväntningar på hur killar ska vara, en sorts machokultur. Det ses som skämmigt att prata ärligt om relationer och problem. Man ska inte vara känslosam eller ”feminin”. Tjejer har ofta kompisar som de pratar på riktigt med från att de är små, medan vi inte alls skapar samma sociala skyddsnät.

Porr är ett svårt ämne

Finns det något som är extra tabu att prata om?

– Porr är en sådan sak. Om någon tar upp det på allvar så skämtas det bort – det ses som konstigt att vara kille och inte kolla på porr. Sexualitet över huvud taget kan vara känsligt.

Vad har killar att vinna på att blotta sina känslor mer?

– Oj, var ska jag börja? säger Mårten och skrattar.

– Förbättrade relationer. Bättre psykisk hälsa – att komma ur den där bubblan där man tror att man är ensam om sina tankar är fantastiskt. Man blir tryggare och får andra att öppna upp i sin tur. Man mognar som människa.

”Under kevlaret” startade i mars förra året, och nu är de ett litet gäng som jobbar ihop. Även för Mårten själv blev det en speciell upplevelse att prata helt uppriktigt i podcasten, som han gör tillsammans med kompisen Simon Billemar.

– Jag har utvecklats enormt av att vara så öppen i podden. Det känns helt magnifikt!

Råd till andra

Vad har du för råd till den kille som går och funderar på något problem och inte vågar prata om det?

– Hitta någon du känner dig trygg med, och berätta. Tro inte att andra – till exempel föräldrar eller vänner – inte förstår. Om du inte känner någon nära som du vill anförtro dig åt, så testa med en lärare, kurator eller Ungdomsmottagningen. Du kommer att känna att du inte är ensam. Och viktigt: Om du inte får den respons du hoppats på direkt, så testa igen, med någon annan.

I år kommer fokuset för ”Under kevlaret” att ligga på att utbilda volontärer och starta en rikstäckande stödchatt för killar.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.