Lesbos

Teresa samlar in barnvagnar till grekiska flyktingläger

Av: 

Tove Björnlundh

Teresa brinner för att hjälpa andra. Nu satsar hon på att få barnvagnar till ett flyktingläger för att barnen ska slippa ligga på den kalla marken.
Teresa brinner för att hjälpa andra. Nu satsar hon på att få barnvagnar till ett flyktingläger för att barnen ska slippa ligga på den kalla marken.

SVENSKA HJÄLTAR

Livet i ett av Greklands värsta flyktingläger, Moria, är miserabelt. Det är överbefolkat, har invaderats av råttor och över vintern har stora regnmängder förvandlat lägret till en lervälling.

– Vi ville skapa så bra förutsättningar som möjligt för bebisarna, att få upp dem från den kalla marken, så vi började samla in barnvagnar, säger Teresa Fröling, grundare av Team Sweden volunteers.

Minst 100 barnvagnar är målet. Och de har redan lyckats en gång. Innan jul drog organisationen Team Sweden volunteers igång en punktinsamling för att kunna hjälpa bebisar i flyktinglägret på Lesbos.

– Vi fick ett otroligt gensvar innan jul. 120 barnvagnar och pengar till frakten kom in, berättar Teresa Fröling, 35.

De har tidigare varit på plats för att hjälpa till dels på stranden och vid lägren på Kos och i Aten. Nu har de kontakt med andra hjälparbetare och organisationer på plats i Grekland som berättade att det fanns ett stort behov av barnvagnar. De har en kontaktperson i Moiralägret som kan ta emot vagnarna i ett lager.

I lägret där är brottsligheten är hög och sjukdomar sprids, bor 7 000 människor. Det är byggt för 2 000.

– Lägret har svämmat över av råttor och under vintern har regnet förvandlat marken till lervälling. Vi tänkte på barnen och att de måste komma upp från den kalla blöta marken. Så barnvagnar kan vara en lösning, ett sätt att få en egen sovplats, säger Teresa och sammanfattar:

– Vi ville skapa så bra förutsättningar som möjligt för barnen.

Tog slut direkt

De första barnvagnarna som kom fram i mitten av januari tog slut direkt.

– Det var jättekul att höra att det var så uppskattat. Men vi fick också reda på att det behövs minst 100 till. Så vi började om.

Det är Teresa som driver organisationen, tillsammans med sin mamma Elisabet Grönberg, 57, och Natalie Snell Redon, 31. Just nu åker de runt för att samla in så många barnvagnar som möjligt.

På sin Facebooksida uppdaterar de kontinuerligt hur det går med insamlingen och berättar var man kan lämna barnvagnar.

– Vi samarbetar med ett hotell i Västerås och ska stå på en barnloppis i Kärrtorp i Stockholm för att samla in donationer. Vi behöver både barnvagnar och pengar till frakten.

Teresa poängterar att det är tack vare alla människor som skänker pengar och barnvagnar som deras arbete är möjligt.

– Vi bara ser till att allt kommer dit det faktiskt ska. Till människor i akut nöd.

”Jag brinner för det här”

Hela projektet drivs på fritiden. Teresa jobbar heltid som verksamhetschef för en fritidsgård i Skokloster och har sex barn. Men hon vill ändå ge av den tid hon har.

– Jag brinner verkligen för det här. Det blir inte så mycket fritid över, jag har helt gett upp att titta på tv. Men det är viktigt. Och jag har en enormt förstående man!

Hur startade Team Sweden volunteers?

– Jag var på semester på Kos i Grekland med min morfar 2015. Det var svårt att ta in vad som höll på att hända under flyktingströmmen men man kände av att något var annorlunda. Sen ökade rapporteringen och det gick inte att värja sig.

– Droppen var när jag såg bilden av Alan Kurdi.

Bilden på den fyraåriga pojken som drunknat på en strand i Turkiet när han och hans familj försökte fly fick en hel värld att stanna upp och se vad som faktiskt hände, och händer, vid Medelhavet.

– Jag ringde min syster och sa att jag har bestämt mig. Jag måste göra något.

Teresa bokade en resa ner till Grekland för att hjälpa till. Hon skrev ett inlägg på Facebook och frågade om någon ville skicka med något ner, som skor, kläder eller pengar. Inlägget spreds som en löpeld.

– Det slutade med att jag samlat in 100 00 kronor, över ett ton förnödenheter och fick med mig 18 personer som åkte ner för att hjälpa till. Flera stora företag hoppade också på och hjälte massor.

För att fortsätta engagera sig skapade hon organisationen Team Sweden volunteers tillsammans med sin mamma Elisabet och vännen Natalie. De har ordnat volontärresor till Kos och Aten och har gjort insamlingar till nyanlända i Sverige. Nu satsar de på punktinsatser, som att samla in vinterjackor och som nu: barnvagnar och skor till lägret Moria.

På hemsidan beskrivs mottot som ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu letar vi efter Svenska Hjältar i världen

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lesbos

Alan Kurdi

Skokloster

Grekland

Flyktingsituationen

Svenska hjältar