Mobbning

Hundratusentals har sett Lennarts film om mobbning: "Borde visas på alla skolor"

Av: 

Viktor Adolfsson

SVENSKA HJÄLTAR

Blev själv mobbad som liten.

Lennart Bång

Spoken word-artisten Lennart Bång hörde om hur en av hans sons vänner bytt förskola på grund av mobbning. Då bestämde han sig. Nu har kortfilmen setts av 250 000 personer på Facebook.

Lennart Bång. Foto: lennartbang.se
Lennart Bång. Foto: lennartbang.se

På onsdagen släppte organisationen Friends en rapport som visar att hela 60 000 ungdomar utsätts för mobbning. Alla barn och unga är helt enkelt inte glada över att komma tillbaka till skolan efter lovet.

Spoken word-artisten Lennart Bång, 46, släppte i förra veckan en kortfilm på temat. Filmen, som gjorts tillsammans med filmaren Javier Vilar Ehrlin och musikern Joel Sandberg, har på en dryg vecka fått 250 000 visningar på Lennart Facebooksida.

– Jag blev mobbad som liten, precis som filmen visar. Sen var det en kille som vi kallar Roland i filmen som blev hårt mobbad, och jag har tänkt mycket på honom genom åren, säger han.

"Då åkte jag till ett hotell och skrev"

Det som fick Lennart att sätta sig ned och skriva var dock en annan händelse.

– När en mobbad femåring fick lämna min sons förskola i vintras bestämde jag mig. Jag blev så upprörd att femåringar ens kunde råka ut för mobbning. Så jag åkte till ett hotell och skrev, och jag lämnade inte förrän det blev bra.

Berättelserna i kortfilmen är hämtade från verkligheten, åtminstone när det kommer till Lennarts upplevelser.

– Det är en blandning av fiktion och verklighet. Men egentligen kan man säga att allt det där har hänt olika personer, på något sätt.

Fick mejl från fritidsledare

Efter att filmen släppts har många hört av sig och tackat. Såväl mobbade som fått tröst och mobbare som bett om förlåtelse.

Den finaste reaktionen var enligt Lennart då en fritidsledare hörde av sig och berättade att de visat filmen för eleverna.

"Startade filmen utan vidare information om budskapet. ALLA på fritids både barn och vuxna samlades för att se. Den berörde många och det syntes att många av barnen fick tankar, hela dagen stod dom upp för varandra", skrev personen i ett mejl.

– Det är många som säger att "det här borde visas på alla skolor". Men då blev det verklighet, säger Lennart.

"Är inte gjord för min upprättelse"

Filmskaparna, som arbetat ideellt, har inte haft några direkta framtidsplaner för projektet som de kallar "Stå upp för de tysta". Nu blir det dock någon form av fortsättning.

– En svensk lärare i England ville ha filmen så det första blir nog att ordna engelska undertexter eller till och med en engelsk voice-over.

Lennart Bång är noga med att påpeka att filmen inte handlar om honom.

– Den här filmen är inte gjord för min upprättelse. Det är ingen moralkaka eller pekpinnar till mobbare eller någon tröst för mobbade – egentligen. Det handlar bara om att visa hur mobbning ser ut.

Se filmen ovan.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobbning

Svenska hjältar