Årets Skyddsängel

PRESENTERAS AV

”Jag tänkte att om han dör så dör jag”

Av: 

Jakob Andersson

SVENSKA HJÄLTAR

”Himlen måste sakna en ängel” är boken om miraklet i Ånnsjön.

Linn Maria Wågberg skildrar nu med sina ord sonen Leos kamp för att överleva efter en kanotolycka under ett konfirmationsläger.

– När det var som värst tänkte jag att ”dör han så dör jag”.

Boken, som släpps i dagarna, har för Linn Maria Wågberg varit ett viktigt steg för att bearbeta allt som hänt.

– En bok blev det för att jag tidigt förstod att jag behövde berätta. Det var inte nödvändigtvis så att jag från början skrev för någon annan, säger Linn Maria Wågberg.

Kroppstemperatur 14,5 grader

Sonens kamp för överlevnad börjar med att hans livlösa kropp hittas i Ånnsjöns kalla vatten. Han kroppstemperatur är då hissnande låga 14,5 grader.

De frivilliga fjällräddarna börjar genast göra livräddande insatser på Leo och hans två vänner som också var med i kanotolyckan.

Leo flygs till sjukhus i Norge och i efterhand har läkarna kunnat konstatera att hans hjärta inte slog på över sex timmar.

– När det var som värst tänkte jag ”dör han så dör jag”, men det skulle naturligtvis inte hända för jag har ju fler barn, men så illa var det, säger Linn Maria Wågberg.

Så mår Leo i dag

Men boken handlar till stor del om den långa kampen tillbaka från Leos dramatiska uppvaknande i sjuksängen till livet i kedjehuset utanför Stockholm, högstadieskolan och den nya mopeden. Något som Linn Maria Wågberg också berättade om i SVT-programmet Skavlan på fredagskvällen.

– Om man jämför med precis efter olyckan så mår Leo fantastiskt bra i dag. Men om man jämför med före olyckan så har han gjort stora förluster, berättar Linn Maria Wågberg.

Leo kämpar fortfarande med ett dåligt ben och ett sviktande närminne. Men trots det så har han bland annat lyckats ta mopedkörkort. Och just mopeden är en viktig symbol i boken.

Leo, som inte vill åka till konfirmationslägret, lovades en moped av Linn Maria Wågberg.

De tabubelagda känslorna

De allra svåraste och tabubelagda känslorna finns med i boken, och att behandla dem med ärlighet och öppenhet är viktigt för Linn Maria Wågberg.

– De här känslorna är ju oerhört svåra att möta som förälder. Därför att jag inte på riktigt vetat att jag kan hjälpa honom, säger Linn Maria Wågberg.

Det är en i långa stycken mörk historia om en kämpande familj som slits isär. Men Linn Maria Wågberg har också dragit många och viktiga lärdomar av sin kamp.

– Jag tror att vi går in och ut ur våra känslor och det är helt rimligt. Ge inte upp! Ju mer man kämpar emot sina känslor desto jobbigare blir det.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu släpper mamman bok om Miraklet i Ånnsjön

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Skyddsängel

Ånnsjön

Svenska hjältar

Olyckor

Barn & unga

Skavlan