PRESENTERAS AV

Strypt köpfest kan värma barnen

avJakob Andersson

Black friday slår rekord. Under dagens köpfest väntas vi svenskar handla för drygt 6 miljarder kronor.

Halva den summan skulle mer än väl räcka till att ge vinterkläder till världens alla flyktingar.

– För lite drygt 30 kronor kan vi ge vinterkläder till ett barn som annars kommer att frysa i vinter, säger Åsa Widell, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Vintern är i antågande och på många platser i världen bor flyktingar i enkla tält trots att det kan bli kallt. Riktigt kallt.

I Syrien och Libanon väntas häftiga regn – och snö.

Foto: UNHCR Haidar Darwish
Syriska flyktingbarn i Bekaadalen i Libanon, som nu går en tuff tid till mötes.

– De flesta flyktingarna här i Libanon bor i områden där det blir riktigt kallt på vintern, med flera minusgrader. Redan för tre veckor sedan fick vi känna på de tuffa förhållandena, när en storm med hagel på flera centimeter drabbade stora delar av landet, och många fick se sina hem förstörda, säger Karolina Lindholm Billing som jobbar för UNHCR på plats i Libanon.

I regionen försöker många föräldrar på flykt att hanka sig fram som säsongsarbetare inom jordbruket, men under vintern finns det väldigt få jobb.

– Drygt hälften av de syriska flyktingarna lever i extrem fattigdom. Höga levnadskostnader och ökad skuldsättning gör att det väldigt svårt för de flesta att få råd att köpa vinterkläder, säger Karolina Lindholm Billing.

– Vintern är tuff för barnen på flera sätt. Många har vuxit ur sina vinterkläder från förra året och vet att föräldrarna har svårt att köpa nya kläder och skor. Och om barnen inte har tillräckligt varma kläder är det svårt att lämna hemmet och gå till skolan, avslutar Karolina Lindholm Billing.

Så lite krävs för att hjälpa

Behoven är stora eftersom flyktingarna är många. Men att hjälpa en enskild familj kostar inte så mycket.

– Sex filtar kostar 210 kronor, och det värmer en hel familj. För 92 kronor får vi vinterkläder till tre barn. En ganska liten gåva gör verkligen skillnad för många barnfamiljer i vinter, och ännu större skillnad blir det förstås om summan återkommer månad efter månad. Därför är våra månadsgivare så viktiga för människor på flykt, säger Åsa Widell, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Foto: UNHCR /Haidar Darwish
Omar, 11, saknar vantar och mössa. Han gömmer sitt ansikte i den tjocka tröjan för att undvika kylan. I Bekaadalen kan snön och minusgraderna stoppa de dåligt klädda barnen från att gå till skolan.

Samtidigt som kylan börjar dra in över flyktinglägren i Libanon och Syrien kastar sig svenskarna ut i en av årets riktigt stora köpfester. Black friday är en dag då vi verkligen låter slantarna rulla. I år har dock många alternativa initiativ dragit i gång i sociala medier, som väcker tankar om vad pengarna istället hade kunnat räcka till.

– Naturligtvis kan det vara ekonomiskt klokt att handla när det är rea, men ärligt talat blir det ofta köp som man egentligen inte behöver. Om vi skänker en del av de pengarna till människor som behöver dem mer, kan vi värma många barn som annars kommer att frysa i vinter, säger Åsa Widell.

Black friday slår rekord

I Sverige slog Black friday igenom 2013 då ett antal butikskedjors initiativ bland annat fick försäljningen för näthandeln att öka med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Och efter det har köpfesten bara fortsatt att växa. Nu mer används allt oftare begreppet Black week.

I år beräknas vi handla för mellan 6,3 och 6,6 miljarder kronor enligt Svensk Handels prognos. En enorm summa ställd mot flyktingarnas behov. Ett tält som kan fungera som ett nytt hem till en helg familj kostar 3590 kronor och för 92 kronor får tre barn vinterkläder.

– Vår förhoppning är att så många som möjligt ser till att pengarna räcker både till fynden på rean och en månadsgåva till alla de som tvingas bo i ett tält i vinter, säger Åsa Widell.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

ARTIKELN HANDLAR OM