Magdalena Graaf kämpar för barnen på soptippen

Uppdaterad 2019-05-07 | Publicerad 2016-11-10

Familjerna som levde i misär på soptippen i Filippinerna blev för mycket för Magdalena Graaf. Hon bestämde sig för att starta en hälsoklinik.

– Att hjälpa andra är som mat för själen, säger hon.

Under några veckor 2011 reste Svenska Hjältars jurymedlem Magdalena Graaf runt i Asien – det blev startskottet till hennes projekt i Filippinerna.

– Jag har brunnit för Filippinerna under en längre period. Jag var där och volontärarbetade med mina barn, och då väcktes tanken att jag skulle bygga ett hälsocenter på en av soptipparna. Det ligger på den lilla ön Lapu-Lapu utanför Cebu i Filippinerna, berättar Magdalena Graaf.

Klickade till i hjärtat

Förra året invigdes kliniken, och Magdalena var på plats.

– Det känns härligt att få hjälpa just de här barnen. De bor på så fruktansvärda ställen, och när jag väl kom dit så klickade det verkligen till i mitt hjärta.

Många av människorna som bor i området lever under fruktansvärda förhållanden.

– En flicka har bott i en hönsbur under golvet i ett hus, där alla hönor kissade. Så hon var helt sönderbränd och uppfrätt i huden. Men hon fick komma till vår klinik och där har man sedan hjälpt henne under en längre period, och nu har hon fått sitt liv tillbaka, säger Magdalena Graaf.

Vill tacka sina bloggläsare

En stor del av pengarna som finansierar kliniken samlar hon in via sin blogg.

– Jag har massor av fantastiska läsare, och de har fått följa oss när vi varit i Filippinerna. Både de och människor runt omkring mig och min familj skänker pengar och ger andra typer av gåvor. Det är mycket bidrag, och många med stora hjärtan!

Vad gör det här för familjerna i området?

– Jag tror att det gör en jättestor skillnad. Det finns barnpassning och skola på området. Och till hälsokliniken kan de gå för att bli avmaskade, få multivitaminer för att stärka sitt immunförsvar och även gravida kan söka sig dit. För oss är det så självklart att man kan få sjukvård, men inte där, säger Magdalena Graaf.

Vad är det som driver dig?

– Mitt dåliga samvete kanske. Jag är uppväxt i en missionärsfamilj, vi har åkt runt och hjälpt till sedan vi var små. Så det finns nog i ryggraden att man ska göra något.

Nästa projekt blir med djur

– Förutom kliniken har jag och min syster (Hannah Graaf) öppnat ett barnhem och en skola i Indien i slutet av 90-talet. Syrran driver ett annat barnhem också, och vår mamma har en rad projekt. Det enda hon brinner för är att hjälpa människor!

Vilket blir ditt nästa projekt?

– Jag vet inte – just nu känner jag att Nepal ligger ganska nära mitt hjärta. Min mamma har kontakt med en organisation där man kan köpa djur och hjälpa till med boskap. Jag tror att nästa projekt blir något med djur!

Vad skulle du vilja hälsa till andra?

– Jag tror att det räcker att man hjälper en person där ute – bli hjälte för en! Jag tror att det ger ringar på vattnet. Gör något litet – köp en Situation Stockholm eller skänk pengar till en organisation. Man blir glad av det, det är som mat för själen!