Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Emma, 41, räddar djuren från döden

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: PERNILLA WAHLMAN
Emma Höglund räddar övergivna djur. Här är hon med döttrarna Astrid, Elsa och hundarna Siri och Holly.

FRÄNSTA. Hon har matat moderlösa kalvar och räddat förbrukade industrihöns och travhästar från döden.

Tvåbarnsmamman Emma Höglund har ett hjärta som räcker till för alla och hennes gård nästan svämmar över av djur som fått en ny start.

– Det ger en enorm tillfredsställelse att hjälpa dem till ett bra liv.

Att besöka Emmas gård och barndomshem, stall Tirsta, är något av en levande rundvandring i ämnet svenska husdjur. Hundar, åsnor och ponny samsas i hagar, spiltor och burar med får, getter, ankor och kaniner.

Många med sin egen unika historia som här har fått en fristad.

Ibland är det bönder runt om i trakten som ringer om någon kalv eller lamm som saknar en mamma och måste tas om hand. Ibland är det djur som behöver omplaceras. Som fåret Tösen som bara var 12 timmar gammal när hon räddades. Emma försöker alltid hjälpa, hon matar djurungarna med flaska och när de vuxit får de stanna, ibland i utbyte mot hö.

– Djuren är en enormt stor del av mitt liv och jag blir nog lite som en extramamma för dem, säger hon.

"Det betyder allt"

Kärleken till djuren och landsbygden finns i blodet. Hon växte upp med djur, fick första ponnyn när hon var tre och lärde sig rida. Nu kan hon inte tänka sig någon annan livsstil.

– Att bo så här betyder nog allt. Jag brukar fundera på hur det skulle vara att bo i lägenhet i stan och för mig är det otänkbart.

Något som upprör Emma är när djur behandlas mer som produkter än levande varelser. Som värphöns som lever i små burar och ”kasseras” när de inte längre anses lönsamma.

För några år sedan räddade Emma 115 sådana höns bara någon timme innan de skulle gasas ihjäl.

– De hade knappt några fjädrar kvar och när de fick komma till gården och fick lov att ligga på sina ägg blev de helt förvirrade. De var så vana vid att äggen rullades bort direkt, säger Emma.

Emma fick bara in ett begränsat antal höns och glömmer aldrig de höns hon tvingades lämna kvar till en säker död.

– Jag tror många skulle bli otroligt illa berörda om de fick se och följa en värphönas liv, säger hon.

Spaniel Siri är speciell

En familj blev så berörd av Emmas räddningsaktion att de adopterade en höna. Hon går numera under namnet Agda Englund och bor kvar på gården men ”adoptivfamiljen” bidrar med en slant till underhållet varje år.

Andra djur som ofta anses förbrukade efter en viss ålder är travhästar. På gården finns flera hästar, däribland förra travarna Ture och Kalle som sprungit in stora summor genom åren.

– Det gör mig riktigt ledsen att vissa djur inte betyder mer för sina ägare efter en avslutad karriär än något man vill göra sig av med, ofta genom att skicka dem till slakt.

Det djur som står henne allra närmast på gården är Welsh springer spanieln Siri som hon fick som omplacering när hon var två år.

Siri viker sedan dess knappt från Emmas sida, sover bredvid hennes säng på natten och har blivit en ivrig hjälpreda på gården.

– Siri sköter om kalvarna och slickar gärna på både kaniner och kycklingar.

Visar hur ägg blir till kycklingar

Vid sidan av ett deltidsjobb som kokerska inom kommunen erbjuder Emma ridning och ordnar både rundturer och barnkalas på gården. Hon hälsar ibland på i skolorna och visar hur ägg blir till kycklingar i en äggkläckningsmaskin.

Arbetet är slitsamt med tidiga morgnar och mängder av sysslor.

– Det är värt det eftersom jag får så väldig mycket tillbaka. Man blir glad ända in i själen bara av att vara omgiven av djur.

Emma tar hand om så mycket djur som hon orkar, men det finns en gräns, framförallt ekonomiskt.

– Det kostar ju otroliga summor bara att köpa foder och det ska också finnas tid till att ta hand om dem. Drömmen vore ju att kunna jobba heltid med det här.

Annika Sohlander

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM