Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

”Vi trodde alla i stan var vita, rika och dryga”

avLinda Hjertén

Simon och Omran bygger broar mellan killar från förorten och city

Foto: Björn Lindahl
prisade Med minigolf och beachvolleyboll för Simon Underwood och Omran Ismail ungdomar med olika bakgrund närmare varandra. ”Vi vill sudda bort fördomarna och förhindra bråk”, säger de. I våras prisades de för sina insatser.

Omran Ismail, 21, och Simon Underwood, 21, växte upp i förorten med hundratals fördomar mot innerstadsbarn.

Nu satsar de sin fritid och egna pengar för att sudda ut dem.

–?Vi vill motverka bråk och gatuvåld, säger Simon.

Omran och Simon växte upp i Skärholmen. Sällan eller aldrig umgicks de med ungdomar utanför Stockholmsförorten. Men Omran och Simon blev trötta på att de och deras vänner sågs som kriminella. De ledsnade på fördomarna och på segregationen mellan innerstad och förort.

I stället för att knyta nävarna i fickorna bestämde de sig för att agera.

I våras startade de organisationen United Generation som genom gratisaktiviteter ska sammanföra ungdomar från olika grupper i samhället.

”Svår ålder”

–?Vi vänder oss till ungdomar mellan 15 och 17 år. Det är en svår ålder då man är för gammal för ungdomsgårdar och för ung för krogen, säger Omran Ismail.

–?Tanken är att sammanföra ungdomar från både innerstaden och förorten och att därmed motverka bråk och gatuvåld. Vi växte upp med att tro att alla ungar inne i stan var rika, dryga och vita, och det vill vi sudda bort, säger Simon Underwood.

Organisationen har i?dag 200 medlemmar och 18 volontärer. Men ännu agerar de inte i någon stor skala.

Ett företag är med och sponsrar men de aktiviteter som United Generations hittills har hittat på har Simon och Omran till största delen fått betala själva.

–?Vi började med en minigolftävling och har fortsatt med beachvolleyboll och möten, säger Omran.

Simon och Omran beskriver sig själva som två killar som inte växte upp som Guds bästa barn. Men i?dag har de båda fasta arbeten och lägenheter inne i stan.

–?Det viktigaste för att hålla ungdomar borta från problem är att hjälpa dem få jobb så vi håller även på att starta en jobbank för våra medlemmar, säger Omran.

Prisades för sitt arbete

I våras fick killarna Blatte deluxe samhällspris. Men hjältar vill de inte kalla sig.

–?Vi vill bara göra något nu när vi är i sitsen att kunna göra det. Det är ädelt att jobba ideellt, säger de.

Läs mer om United Generation på www.unitedg.se