Svenska hjältar

Adrian Macéus hyllar vännen Ebba

Av: 

Clara Öhrn

SVENSKA HJÄLTAR

Ebba Stefansdotter Åkerlund, 11, blev ett av offren i terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i april.
Nu sörjs hon av sin klasskamrat Adrian Macéus, 12, med en hyllningssång.
– Det var sista gången jag kunde göra något för Ebba, säger Adrian.

Adrian Macéus, 12, hyllar vännen Ebba.

Den 7 april omkom elvaåriga Ebba i terrorattacken på Drottninggatan. Nu har hennes pappas startat en fond i hennes minne. På fondens sida minns Ebbas klasskamrater den bortgångna vännen.

Satt på samma buss den dagen

En av de som hyllar Ebba är kompisen Adrian Macéus, vars pappa sitter med i minnesfondens styrelse. I en gripande inspelning sjunger han Ted Gärdestads låt ”Himlen är oskyldigt blå”, som han även sjöng på Ebbas begravning.

– Himlen är oskyldigt blå var en av Ebbas favoritsånger och det var hennes föräldrar som frågade om jag kunde sjunga den på begravningen. Så jag sjöng den på begravningen och på minnesstunden i skolan. Det var jättejobbigt så klart men jag ville göra det för Ebba. Jag satt på samma buss som hon gjorde den där dagen men gick av tidigare, berättar Adrian.

”Finns fortfarande med på lektionerna”

Tiden efter terrordådet har varit svår för Adrian och hans klasskamrater. Ebba var mycket omtyckt och klassen förändrades för alltid efter hennes tragiska bortgång. I klassrummet hänger en bild av Ebba, så att hon fortfarande finns med på lektionerna som en del av klassen.

– För mig har det varit en jobbig tid. Det är så overkligt att någon man träffar varje dag bara försvinner för alltid. Men jag fick också snabbt lära mig att livet kan ta slut på en sekund men jag förstår inte varför, säger Adrian.

”Sista gången jag kunde göra något för Ebba”

Adrian berättar att många har berörts av hans framträdande.

– Jag har fått jättefin respons från många, både kompisar, hennes föräldrar och människor som jag inte ens känner. De tyckte det var starkt av mig att sjunga på en så känslosam begravning. Många har undrat hur jag kunde klara att sjunga när jag hade så mycket sorg och jag har svarat att jag visste att Ebba var med mig och lyssnade i himlen. Det var också sista gången jag kunde göra något för Ebba, säger han.

Vill sprida glädje

Ebbas pappa vill nu uppmuntra personer som visar extraordinärt prov på att sprida kärlek, gemenskap och glädje genom minnesfonden Svenska hjärtan. Förhoppningen är att stipendiet i hennes namn ska uppmuntra fler att bli goda förebilder.

På fondens sida minns Ebba av fler klasskamrater.

Våra hjärtan slår så hårt för dig, vi hoppas att du har det bra i himlen. Du kanske inte finns här men din själ finns kvar i våra hjärtan” skriver en klasskamrat.

Adrian Macéus har även lagt ut inspelningen på sin Youtubekanal och Instagram-sida @adrianmaceus.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Terrorism