Sigurds smarta uppfinning räddar liv i naturkatastroferna

Det var hemma i trädgården i Näsviken som Sigurd Melin testade olika idéer och uppfann det som nu stoppar översvämningarnas framfart i Europa.

– Det var när jag såg hur människor släpade sandsäckar som jag tänkte att det måste finnas ett bättre och mer effektivt sätt, säger Sigurd Melin.

Skyfall och översvämningar har orsakat enorm förödelse i Europa i sommar och orsakat hundratals dödsfall. I den österrikiska staden Kufstein var hela stadskärnan hotad av översvämningar men tack vare svenske Sigurd Melins uppfinning kunde det undvikas.

– Det räddningstjänsten gjorde var att använda våra boxvallar för att snabbt göra om en av gatorna till kanal och på så sätt leda ut vattnet ur staden, säger Sigurd Melin.

Den första idén till uppfinningen fick hälsingebon i augusti 1993 när han såg tv-nyheterna om arbetet med den översvämmade Ångermanälven i Sollefteå.
– Folk bar sandsäckar och byggde vallar, ett väldigt tungt jobb som tog tid. Det fick mig mig att tänka om det kunde göras på något smartare sätt. Sanden transporterades dit för att den var tung nog att stoppa vattnet. Men vatten är ju också tungt och det får man ju gratis av naturen direkt till platsen, säger Sigurd Melin.

Vid översvämningen i Kufstein i Österrike i juli använde räddningstjänsten Sigurds skyddsvallar för att leda bort vattnet från stadskärnan.
Vid översvämningen i Kufstein i Österrike i juli använde räddningstjänsten Sigurds skyddsvallar för att leda bort vattnet från stadskärnan.

Han köpte presenningar på byggvaruhuset för att se om man kunde göra vattensäckar istället för sandsäckar.

– Jag lånade min dåvarande sambos symaskin och sydde ihop presenningen och fyllde med vatten. Sen gjorde jag en översvämning i trädgården.

Men resultatet blev inte som han tänkt sig. Vattensäcken rullade iväg och han behövde tänka om.

– Då kom jag att tänka på bokstöd. Det står ju rakt upp och håller böckerna på plats tack vare tyngden från böckerna. Så då provade jag mig fram för att skapa en skyddsvall som kunde stabiliseras av vattnets egen tyngd.

Testarna har Sigurd Melin gjort vid bland annat Forsså kraftstation i Hälsingland. På videofilmen i tv-klippet kan man se hur skyddsvallarna effektivt stoppar även snabbt framströmmande vatten utan att tippa eller spolas iväg. Han kallar produkten han utvecklat och tagit patent på för boxvall. Den är tillverkad i plast och varje box väger bara sex kilo.

– Den går snabbt att bygga ihop och väger bara en procent av en motsvarande sandsäcksvall. Dessutom är boxarna återanvändningsbara och lätta att spola av, stapla och transportera.

Skyddsvallarna produceras i Sverige, och efter de senaste beställningarna från runt om i världen har Sigurds företag Noaq kunnat nyanställa.
Skyddsvallarna produceras i Sverige, och efter de senaste beställningarna från runt om i världen har Sigurds företag Noaq kunnat nyanställa.

Försäljningen av vallarna gick till en början ganska trögt. Men efter att en film började spridas på sociala medier hörde flera länder och nya återförsäljare av sig. Idag går 99 procent av de svensktillverkade vallarna på export.

– Oftast vill man inte tänka på att en översvämningar och andra katastrofer innan de sker. Och efter att de väl har skett, ja då måste länderna lägga all kraft på att bygga upp det som förstörts. Men med filmen på sociala medier fick fler upp ögonen för boxvallen och hur man kan använda den.

Översvämningarna under sommaren har gjort att försäljningen skjutit i höjden och Sigurd och sambon Ann, som även hon arbetar i företaget, fick ställa in semestern för att kunna hantera alla beställningar.

– Men det är ett lyxproblem. När man kämpat för att få ut något i så många år som jag har gjort, då blir man glad när fler får upp ögonen. Och sen känns det bra också att kunna hjälpa att rädda hus och hem och kanske även liv.

Uppfinnaren Sigurd Melin i en av sina skyddsvallar.
Uppfinnaren Sigurd Melin i en av sina skyddsvallar.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.