Årets Skyddsängel

PRESENTERAS AV

Charlottas öppna brev till smitarna – efter krocken

avBabs Drougge

Publicerad:
Uppdaterad:

Charlottas make och treåriga son klarade sig tack och lov utan allvarliga skador efter smitningsolyckan i Vindeln i Västerbotten.

Hennes öppna brev till smitarna har fått stor uppmärksamhet i sociala medier.

– Nästa gång kanske de får någon annans liv på sitt samvete, säger Charlotta Lindgren.

Charlotta Lindgren, 40, hade haft ljudet avstängt på mobilen och hade därmed missat de många samtalen från maken under måndagseftermiddagen.

Hon blev därför förvånad när hon kom hem och möttes av sin mamma, som pratade om ”olyckan”.

– ”Men det var ju tur att det gick bra för Lars”, säger hon. Då blir man ju alldeles kall i hela kroppen och tänker vad är det som har hänt. Men så ser jag ju Gösta, treåringen, komma springandes så jag blir ju glad att han är oskadd. Och så ringer jag till Lars och får höra om vad som har hänt.

Charlottas man Lars och treåriga sonen Gösta hade varit på väg till återvinningen med lite skräp när en bil kom farande bakifrån.

– De kör i 40 kilometer i timmen med släp mot återvinningen och så kommer det en bil i full susning bakifrån och kör in i släpet. Släpet trycks in under bilen där de sitter och det blir en kraftig smäll. Lars får en chock och tittar åt sidan. Då ser han hur bilen backar lite och bara kör förbi.

1 av 2 | Foto: Privat
Bilens dragkrok trycktes in i karossen.

I den stulna bilen satt två killar i 20-årsåldern som hade rymt från en låst avdelning på ett behandlingshem i närheten. Vansinnesfärden slutade ett par hundra meter längre fram, när ekipaget körde av vägen.

Gösta, 3, klarade sig utan en skråma, medan Lars har haft nacksmärtor. De två smitarna fick föras från platsen i ambulanshelikopter och har krävt omfattande vård.

Charlotta har svårt att känna vrede gentemot de två männen som rymt från behandlingshemmet. I stället hoppas hon att den svåra olyckan ska bli en ögonöppnare för de två.

– De här killarna har ju sina problem och är på det där behandlingshemmet för att få vård, som de inte kunnat ge dem. Jag hoppas att de kan försöka ta till sig att de inte är själva i världen, utan nästa gång kanske de får någon annans liv på sitt samvete.

Efter att Charlotta gjorde ett uppmärksammat inlägg på Facebook, där hon riktar sig direkt till de två männen, hörde en släkting till en av dem av sig och bad om ursäkt å hans vägnar.

– Han sa också att han ska läsa upp det här inlägget för honom när han blir lite piggare, så det kändes oerhört fint att han tog sig tid att göra det.

När Charlotta förvissat sig om att hennes familjemedlemmar var utom fara kom snart tankarna på vad som hade kunnat hända. Olyckan inträffade mitt på dagen, vid samma tid då många barn är på väg hem från skolan.

Foto: Privat
Charlotta Lindgren är lättad över att det hela inte slutade värre.

– Man är ju så glad att det slutade så bra för treåringen och för karln, men också för att det inte skedde en stor olycka där de körde ihjäl någon, särskilt när det är så mycket barn ute just den tiden.

Att olyckan slutade efter omständigheterna väl tackar Charlotta sin man för. Trots att han använde en bil de vanligtvis inte använder såg han till att lyfta över bilbarnstolen så att treåringen satt säkert.

Hon vill därför gå ut med en viktig påminnelse:

– Man vet aldrig vem man möter. Det är väldigt många som tänker att jag behöver inte bälte för det är en så kort bit och jag kör så sakta. Även om man ska hundra meter så kan det ju komma en idiot, säger Charlotta Lindgren.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Vindeln

Trafik

Olycka