PRESENTERAS AV

Patrik ser och hör de unga som agerar ”fel”

SVENSKA HJÄLTAR

Patrik Pelosio är en av dom väldigt få som ser våra teens som agerar ”fel” i vårt samhälle.

Han ser dem och varför det blir fel, och att dom flesta gångerna är beteendet ett symtom på samhället och föräldrars okapacitet att se dom och hjälpa till rätt håll.

Inte förän de gått åt hel***te går någon in och då är de ungdomarna det är fel på, inte oss som skapat deras förutsättningar.

Patrik ser ungdomarna för vad de är, deras styrkor och det de brinner för. Men samtidigt ställer han krav, men på rätt premisser.

Men att en vuxen man ser, hör och lyssnar är extremt ovanligt. Av egen erfarenhet är han en väldigt generös person som hjälper till, bara han kan.

Min son var på fel väg på grund av många års tragedier och många dödsfall i nära familjen och en syster som tagit väldigt mycket plats.

Som helt ensam vuxen med två barn med speciella behov hinns inte den med som inte har ett akut problem.

Tillbaka till Patrik. När han fick höra om min grabb (han har aldrig träffat någon av oss) säger han ”Självklart, jag träffar killen och ser om jag kan gör något. Eller i alla fall vägleda”.

Två veckor senare sitter Patrik i vårt kök och pratar med min son, verkligen hör vad han säger och förklarar saker på ett sätt ingen kunnat göra förut.

De är vår personliga erfarenhet, men när jag läser vad alla skriver är det bara uppskattning och stora tack för han hör vad teensen säger, inte bara lyssnar.

Det har bildats kollon och så vidare för teensen som inte har alla förutsättningar som ”´Svennsson” tar för givet och tror att alla har. Bara att visa vad man vinner på genom att kämpa i skolan för ett få ett bra jobb är nytt för många, dom har redan gett upp i 15–17-årsåldern.

Men Patrik visar vägen och varför man ska kämpa och kämpa ännu hårdare när man har gått en krokig väg och har massor att ta igen.

Patrik förtjänar att bli uppmärksammad för alla våra teens som finns nu och för att få upp ögonen på alla som arbetar med dem.

Det finns så extremt få som hör dem och tar dem på allvar.

Patrik gör en enorm skillnad för många. Vanligtvis stoppas teensen undan med att dom ska lyssna på vad dom vuxna säger oavsett hur fel det är just för den individen.

Socialen använder sina koder och anpassar sig inte ungdomen hotas de med LVU och liknande. Men om flera gjorde som Patrik och samspelade med teensen skulle många ”huliganer” inte finnas utan de glödande uppfinningsrika (för de har varit tvungna att vara det i hela sina liv för att överleva men åt fel håll) underbara ungdomarna sulle få plats i vårt samhälle inte undanstoppade.

Patrik ser och hör och han måste ses och höras för att hans arbete ska finnas kvar och ses av så många fler som behöver lära sig.

Snälla, uppmärksamma Patrik!

Anneli Reppe