Därför prisas Albin, 16, som Årets ungdomshjälte

När Sverige tog emot ett stort antal flyktingar från Syrien och Afghanistan valde Albin Blomster, 16, att stå upp för sina medmänniskor.

Sedan fyra år tillbaka kämpar han för integration.

– Det är viktigt att hjälpa till, säger Albin.

På Svenska Hjältar-galan kl 20:00 den 17 december prisas han som Årets ungdomshjälte 2018.

– Jag brukar hjälpa dem med att vara lärare en gång i veckan, och sedan brukar jag visa dem våra traditioner och visa dem Sverige. Man ska hålla på med något man tycker är kul, och det tycker jag att det här är, säger Albin Blomster.

När hans mormor under flyktingkrisen 2015 blev god man för två ensamkommande barn blev även Albin engagerad.

– Under vintern blev min mormor god man för två pojkar och då började jag att hjälpa till som lärare för dem en gång i veckan.

”Det är så Sverige ska funka”

Sedan dess har han tagit med flera unga på sportevenemang, dragit igång läxhjälp och umgås med dem för att integrera dem i Sverige.

– Det är viktigt att hjälpa till. Annars blir de instängda i sitt eget samhälle. Jag tycker att det är så Sverige ska funka, att alla ska kunna prata med varandra utan problem. Alla i världen ska få träffas i Sverige oavsett var man kommer ifrån.

Hur hinner du med skolan och läxorna när du hjälper till?

– Det är inga problem att hinna med det här, det är ju ett fritidsämne för mig också, säger Albin som lyckats få med sig sina två kusiner och mamma att också delta i arbetet.

Årets ungdomshjälte 2018: Juryns motivering
Albin är en hjälte för att han med ett öppet sinne jobbar för integration och att ensamkommande flyktingar också ska bli en självklar del av vårt samhälle.

Under året som gått har han också bjudit in kommunpolitiker för att prata om integrationsfrågan. 

Av alla nyanlända du har lärt känna –har de flesta fått stanna kvar i Sverige? 

– Alla har faktiskt fått stanna. Det är bara en som har lämnat, och han har gjort det av egen vilja. Jag har bondat väldigt bra med alla. Några har fått jobb och några går vidare till studier på gymnasiet nu. Och alla är jätteroliga att vara med!

Har blivit en kändis på stan

Omkring 35 killar har varit med sedan starten, och på sistone har det tillkommit några. 

Vad har det här projektet gett dig? 

– Jättemycket! De kom hit 2015, och det var då jag började min utveckling. Jag har förbättrat mina betyg mycket sedan jag började med det här. De här killarna har gjort mig mycket starkare, till exempel genom att våga prata och inte vara så blyg. Det är en sådan otrolig effekt! 

Vad får du för reaktioner? 

– Jag blir igenkänd på stan och har fått mycket beröm. Och förhoppningsvis kan jag bidra vidare. Jag älskar politik och jag tycker att man ska hjälpa varandra.

Förutom läxhjälpen blir det mycket fotboll, pingis och badminton ihop.

Hur kommer du fortsätta ditt arbete?

– Det är bara att fortsätta göra aktiviteter med dem. Kämpa med dem, gå med på fler manifestationer för dem, bara fortsätta arbetet och uppmärksamma ämnet i media.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE