PRESENTERAS AV

De har turnerat i hela Sverige – tack vare Leif

Foto: Rockveteraner Under den sju år långa musikaliska resan har Next Generation spelat in fyra skivor och sjungit på nästan hundra konserter. De har ställt upp två gånger i musiktävlingen ”Talang” och har fått hälsa på drottning Silvia och krama om Eric Saade.
SVENSKA HJÄLTAR

Leif Lundgren startade barngruppen Next Generation som en motvikt till vår tids småstjärnor och idoler. Under sju års tid har han lett gruppen till stora scener och oförglömliga möten.

– Det är coolt att höra att man har varit med och påverkat många ungdomars barndom, säger Leif.

Foto: En gång punkare Leif Lundgren spelade en gång trummor i ett punkband i hemstaden Köping. Och takterna sitter fortfarande i.

Dörren står öppen till radhuset på gaveln i Stockholmsförorten Johanneshov. En efter en droppar nyblivna tonåringar in och tar för sig av småkakor och saft som serveras i plastmuggar i köket. Det är sommarlov och de tränger ihop sig i soffan för att sjunga tillsammans som gruppen Next Generation.

Halva livet

– Jag har varit med i Next Generation i halva mitt liv och har bara missat tre konserter, säger Miranda Duzmann, 14, som varit med sedan starten 2005.

Under den sju år långa musikaliska resan har Miranda spelat in fyra skivor och sjungit på nästan hundra konserter. Next Generation har uppträtt på Allsång på Skansen och på festivalen Peace and Love i Borlänge. De har ställt upp två gånger i musiktävlingen Talang och har fått hälsa på drottning Silvia och krama om Eric Saade. En av gruppens hitlåtar spelades också in av tusen skolbarn runt om i Sverige i ett gemensamt projekt.

– Då fattar man att vi är deras idoler. Det har varit en fantastisk resa, säger Leif.

Allt började för sju år sedan när Leif letade efter ett nytt forum att spela musik i. Han fick höra en skiva med en polsk barngrupp och bestämde sig för att göra en liknande satsning. Med den polska gruppens musik som utgångspunkt satte han sig ner och skrev texter om frågor som han trodde att barn och unga funderade över. Om mobbning, skönhetsideal och rasism. Tanken var att Next Generation skulle bli ett alternativ till vår tids kommersialiserade barnstjärnor.

En motvikt

– Allt med barn och musik är antingen en kör i en kyrka eller barn som tar på sig kortkort, sminkar sig och sjunger om parrelationer. Det där härliga med att röra sig hur mycket man vill, rocka på och släppa loss finns det inte lika mycket av. Det är därför vi finns, som en motvikt till allt det andra, säger Leif.

Leif är noga med att poängtera att Next Generation inte är en kör, utan en grupp. Lite som ett garageband som träffas varje onsdag i en lokal på Södermalm och repar sina hitlåtar.

– En kör står stilla, kan sjunga i stämmor och har ledare med kompetens i området. Jag kan bara hålla takten och skriva texter. Annars är jag helt tondöv och barnen skrattar åt mig när jag ska sjunga före.

Men han kan spela trummor. I många år har Leif spelat rock och punk i ett band i Köping där han är uppvuxen. Steget till att bli trummis i en barngrupp där medelåldern har legat runt 8-12 år är inte särskilt långt, enligt Leif själv.

– Vår musik är rockig och det är riktigt bra tryck i vissa låtar, med tunga gitarriff, säger han.

”Fått inblick”

Gruppen har åldrats med åren och några tycker att det är pinsamt att se gamla inspelningar av sig själva. För dem har Leif sparat en särskild kartong, full med musikvideor, cd-skivor och vykortshälsningar från kändisar, att ta fram någon gång i framtiden. För många i Next Generation är framtiden musik, på ett eller annat sätt.

– Utan Next Generation hade jag inte kommit in på musikklass och lärt mig så mycket. Tack vare Leif har jag fått inblick i musikens värld, säger Miranda Duzmann.