Elof, 17, vägrar sitta i rullstol – startade egen turnering

Elof fick en stroke när han var tio år gammal och blev rörelsehindrad.

Vägen tillbaka till livet och tennisen blev lång och tuff – men han vägrar ge upp.

– Mamma säger att tennishallen är mitt första hem och hemma mitt andra hem, säger han.

Ibland funderar 17-åriga Elof Zetterberg på varför han inte är som alla andra. När de tankarna dyker upp i huvudet är livet tufft.

Men det finns en sak som alltid gör honom på gott humör: Hässleholms tennisklubb. Elof tillbringar nästan all ledig tid i tennishallen och för honom är ljudet av boll som möter racket ljuv musik.

Är han inte på planen och tränar sin patenterade enhands-serve sitter han i cafeterian och pratar med någon tränare.

– Mamma säger att tennishallen är mitt första hem och hemma mitt andra hem, säger Elof Zetterberg.

Fick hjärntumör

Men så har det inte alltid varit. När Elof Zetterberg var fyra år gammal fick han en hjärntumör. Läkarna opererade bort cancern, men den kom tillbaka och när han var tio år skulle han till sjukhuset i Lund för att opereras för tredje gången.

– Då fick jag en stroke på uppvaket. Jag minns att det var kaos i rummet, eftersom ingen visste vad som hände med mig, säger Elof Zetterberg och fortsätter:

– Det sprang in läkare och sjuksköterskor i rummet. Det kändes som nålar i min arm och känseln försvann.

Före stroken var idrott hela Elofs liv. Han höll på med sex sporter samtidigt och var särskilt framgångsrik i tennis och friidrott.

Men stroken gjorde Elof rejält rörelsehindrad. Han blev tvungen att lära sig allt på nytt och enkla saker som att sitta upp på en stol och knyta skorna var en utmaning.

– Jag jobbade mycket med små mål, men sporterna fick jag sluta på, en efter en, eftersom jag inte hängde med, säger Elof.

Elof älskar att idrotta.
Elof älskar att idrotta.

Höll fast vid tennisen

Hans föräldrar tyckte det var viktigt att hålla fast vid minst en av sporterna. Elof valde tennisen.

Hässleholms tennisklubb hjälpte till och såg till att han fick komma till hallen och slå. I början mest för att hålla igång och inte glömma bort rörelserna.

Elof tillbringade mer och mer tid på tennisplanen. Han blev snabbt bättre och efter ett tag spelade han matcher mot icke-funktionsnedsatta, trots att han själv hade svårt med motoriken, att röra vänster sida av kroppen och hade nedsatt syn.

– Jag hade förlorat stort en match och var ganska förstörd. Då sade pappa: ”Du spelar ju inte på samma villkor som de du möter”, säger Elof.

Han tog upp saken med Hässleholms tennisklubb. De var villiga att hjälpa till med att ordna tennis för personer med funktionsnedsättning. Tillsammans började de undersöka möjligheterna, men snabbt insåg de att alternativet som fanns i Sverige var rullstolstennis.

– Jag spelade 20 timmar tennis i veckan stående. Det kändes dumt att sätta sig i en rullstol då, säger Elof Zetterberg.

Startade egen turnering

Men han vägrade att acceptera läget och bestämde sig för att starta upp stående tennis för funktionsnedsatta i Sverige. Det fanns bara ett problem: Var skulle Elof hitta spelare?

– Många med fysisk funktionsnedsättning vill inte acceptera sin situation. De anmäler sig inte till sådana här evenemang, säger han.

För två år sedan mejlade Elof ut till tennisklubbar över hela Sverige och bjöd in till en turnering i Hässleholm. Totalt anmälde sig sju personer, som deltog i Sveriges första tävling för funktionsnedsatta som vill spela
stående tennis.

– Första året var lite av ett provår och förra året var det uppehåll, säger Elof Zetterberg.

”Glöms ofta bort”

Årets turnering, som går under namnet ”Zäta open” och hålls mellan den 30 juni och 1 juli, kommer att ha 17 deltagare. 17-årige Elof har organiserat alltsammans själv med marknadsföring, logistik och inbjudningar.

– Vi har en låg anmälningsavgift för att alla ska kunna vara med, säger han.

Zäta open är en tävling, men Elof hoppas att lägerkänsla ska infinna sig och att deltagarna ska kunna utbyta erfarenheter.

– Funktionsnedsatta är en grupp som ofta glöms bort. Folk måste förstå att de också ska få vara med på lika villkor, säger Elof Zetterberg.

Följ Elofs turnering på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.