Min omställning

PRESENTERAS AV

Emilia har inte köpt nytt på fem år – började som rolig grej

Sedan 2016 lever Emilia Arvidsson, 41, ”köpfritt”.

– Då var det liksom som en rolig grej och som en utmaning, berättar Emilia.

I dag driver hon Facebookgruppen ”Köpfritt år 2021” med över 4 000 medlemmar.

Egenföretagaren och mamman Emilia Arvidsson från Haninge är aktuell med boken ”Klimatglädje : Åtta utmaningar för ett hållbart liv”.

– Så fort jag pratade om ett köpfritt år var folk väldigt intresserade och ville veta mer. Sedan har det bara fortsatt och jag är ju som en köpstoppsfrontfigur.

Emilia har också en Facebookgrupp som inspirerar andra att minska sitt klimatavtryck, något som lokaltidningen Mitt i tidigare uppmärksammat.

– Det har bara exploderat, vi är dryga 4 100 medlemmar nu. Jag försöker finnas där jag kan göra lite skillnad.

Ett köp för varje känsla

Det viktiga för Emilia är att lyfta frågan om vår konsumtion.

– Man säger att 47 ton vad gäller koldioxidutsläpp står de rikaste för och de fattigaste står för fyra ton och det är en orättvisa i det. Så det handlar mer om att bli medveten och framför allt reflektera över vad man handlar och vad man stödjer för något.

Och kanske varför man handlar?

– Ja, absolut. Jag brukar säga att för varje känsla man har finns det ett köp där ute som väntar på en. Det är väldigt snitsigt utformat där ute, vad gäller marknaden och köpcentrum. Det är utformat för att vi ska gå på våra impulser. Det finns psykologi bakom det hela.

Emilia Arvidsson, 41, köper second hand om hon behöver något, åker kollektivt och försöker konsumera på ett medvetet sätt. Hon inspirerar också andra att tänka över sina konsumtionsmönster i Facebookgruppen Köpfritt år 2021 (fd 2020).
Emilia Arvidsson, 41, köper second hand om hon behöver något, åker kollektivt och försöker konsumera på ett medvetet sätt. Hon inspirerar också andra att tänka över sina konsumtionsmönster i Facebookgruppen Köpfritt år 2021 (fd 2020).

En fri hundralapp

Emilia berättar att i början var det totalt köpstopp för henne, men att reglerna sedan har ändrats under resans gång. Skälet till det är bland annat att hon har en son som växer och behöver nya kläder, men också att man ibland vill köpa en present till någon. Förra året visade kontoutdraget på totalt 24 inköp.

– Jag har satt upp några regler och det är framför allt inga nya kläder eller prylar, det är andrahand som gäller i första hand. Det finns ingen anledning att köpa nya kläder i dag.

Emilia har bestämt att hon får fika eller äta ute en gång i veckan.

– Vad gäller presenter så tänker jag mig något ätbart så det går åt. Och i år har jag den fria hundralappen per månad som jag får spendera på vad jag vill. Och ibland har jag satt ihop flera månader.

Har du några tips till andra som vill ha en mer hållbar konsumtion?

– Först behöver man medvetandegöra sig själv och titta på sitt bankutdrag och se vad är det jag har lagt pengar på och varför – och hur kändes det och var befinner jag mig nu rent ekonomiskt, hur ser det ut? Sen tycker jag att man kan bestämma sig för att testa kanske en månad till att börja med. Det behöver inte vara så radikalt som ett år.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.