Nu är de svenska nallarna framme i krigets Syrien

I december packades de svenska nallebjörnarna in i en container i Järfälla.

Nu har de delats ut i de provisoriska flyktinglägren i norra Syrien.

– Att få ett alldeles eget gosedjur betyder jättemycket för barnen på flykt, säger Israa Abdali.

Sjuksköterskan Israa Abdali, 29, från Sollentuna blev utsedd till Årets Svenska hjälte i världen 2019 på Svenska Hjältar-galan i december. Några dagar innan hade hennes åttonde hjälpsändning skickats iväg från Sverige till Syrien, och nu har den nått de nödställda internflyktingarna i norra Syrien.

– När man skickar en hjälpsändning så är det alltid risk att den inte kommer fram, att den till exempel bombas. Så det är fantastiskt att den är framme, säger Israa Abdali som helt ideellt driver Stand with Syria.

”Förlorat allt”

Precis som tidigare var containern packad med leksaker, kläder, medicinska hjälpmedel och hygienprodukter. De insamlade gåvorna kommer från privatpersoner och företag och delas ut till människor i det provisoriska flyktinglägret utanför staden Sarmada ditt människor flytt för att komma undan bombningarna i Maara och Idlib.

– De här människorna har förlorat allt i bombningarna, vissa har fått fly barfota och har ingenting. Situationen i lägren är fruktansvärda. Det är kallt och lerigt och många barn går i bara shorts för att de saknade varma kläder, säger Israa Abdali.

Ett av barnen som har fått hjälp från Israa:s hjälpsändning är Khulod Khaled som är 4 år gammal. Båda hennes föräldrar har dödats i kriget i Syrien och hon har själv varit på flykt hela sitt liv. Under de senaste veckorna har våldet trappats upp och tillsammans med hundratals andra har hon sökt skydd i lägren Al Rahma, som betyder barmhärtighet på arabiska. Genom Stand with Syria har hon fått varma vinterkläder, näringslösning – och kanske det viktigaste av allt för henne själv: ett eget gosedjur. När Stand with Syria lät barnen i lägret välja vilket gosedjur de ville ha valde Khulod ett av de största, som man kan krama med hela kroppen.

– En nalle är mer än bara ett gosedjur för de här barnen. Den kan ge värme när man kramar den, vara mjuk att sova på och ge kärlek till de som förlorat allt, säger Israa.

Stickade kläder från Sverige

Flera av barnen i lägret är på flykt från området runt Idlib där konflikten fortfarande pågår och hundratusentals behövt fly sina hem bara de senaste veckorna. En av dem som är på flykt är Fatoume Somar som är 2 år gammal. Gosedjuret hon håller i sin hand i flyktinglägret är en nalle som Sollentunabon Bitte Olsson stickat kläder till. Alla nallar ser olika ut och har olika färger på koftor och halsdukar. Fatoume har också fått egna stickade kläder som olika volontärer runt om i Sverige har stickat.

– Det fantastiska med just Israas arbete och Stand with Syria är att man får se att hjälpen man ger når fram, säger Bitte Olsson.

Även Ahmad Omar, 5 år, har fått en egen nalle som Bitte Olsson stickat kläder till. När han fick nallen satte han sig direkt och började leka med den, och ta hand om den. Allt i tältlägret är smutsigt av lervällingen på marken. Ahmads vita nalle med gul halsduk blir en kontrast till det.

– Det är underbart att få se glädjen hos barnen, hur mycket det kan betyda att få en egen nallebjörn att leka med och en ”klämmis” med smoothie att dricka, säger Israa.

Här är några av barnen som fått hjälp av Stand with Syria. De har fått ett varsitt gosedjur, vinterkläder och klämmisar.
Här är några av barnen som fått hjälp av Stand with Syria. De har fått ett varsitt gosedjur, vinterkläder och klämmisar.

Enligt FN:s senaste siffror har runt 13 miljoner syrier tvingats lämna sina hem på grund av konflikten. Flera har lyckats ta sig ut ur Syrien men många befinner sig på flykt inom landet.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.