Årets granne

Salar, 27, byggde dator för 20 000 kr till cancersjuka Simon

Av: 

Olof Adlercreutz

SVENSKA HJÄLTAR

Det egna datorbygget fick vänta.

När Salar Rangkeshan från Linköping såg inlägget där Simons styvpappa bad om begagnade datordelar bestämde han sig direkt.

– Han förtjänar en dator lika mycket som jag förtjänar en dator, säger Salar.

Det hela började när Salar, som till vardags jobbar som mäklarchef, fick ett problem med sin dator och loggade in på nätforumet Sweclockers. Då fick han syn på ett inlägg från Simons styvpappa. Styvpappan frågade om begagnade delar till ett datorbygge åt sin 13-årige son Simon, som låg sjuk i cancer.

Inlägget tog dåligt på användarna och tonen blev snart hård.

– Folk började bli fientliga och skrev saker som ”sluta tigg efter delar”, det kom från ingenstans, berättar Salar.

Själv var han mitt uppe i planeringen av sitt eget datorbygge, ett intresse han haft sedan han själv fick sin första dator som 13-åring. Tanken började gro om att inte låta Simon få datorn istället.

– Jag tänkte varför kan inte jag bygga datorn åt honom. Jag kunde inte hitta en anledning till att inte göra det. Han är 13 år gammal, har varit på behandling i flera månader helt isolerad utan kompisar.

La 20 000 kronor av sina egna pengar

Salar började därefter jaga efter alla delar som behövs till en ny dator. Datorchassi, sladdar, moderkort, nätaggregat, grafikkort inhandlades och användarna på forumet Sweclockers kunde följa bygget i närapå realtid.

– Forumet blev extremt stort, flera hundra hörde av sig och inlägget lästes av flera tusen, minns Salar.

Notan för bygget landade till slut på 20 000 kronor.

Det rör sig ju om ganska mycket pengar?

– Det är mycket pengar men hur mycket har man inte bränt på godis, eller alkohol på krogen – nu dricker jag visserligen inte – men på resor och liknande? Hur mycket av det finns kvar, hur mycket betyder det godiset för mig i dag?

”Glädjen var en bekräftelse att det var värt det”

En månad efter att Salar satt igång med bygget var datorn klar för leverans. Tillsammans med sin bästa vän åkte Salar till Göteborg för att lämna över monsterbygget till Simon.

– Det var nästan roligare än att bygga om jag ska vara ärlig. Att träffa honom och känna glädjen var en bekräftelse på att allt var värt det, att det är värt att göra något för andra.

För Simon, som fortfarande kämpar mot sin cancer, blev datorbygget något av en vändpunkt.

Många av de som följde datorbygget blev så engagerade i historien att de kontaktade Simon på datorspelsnätverket Steam för att spela spel ihop.

– Det gav tillbaka hans självförtroende, han behövde det. Ingenstans kände jag ”varför har jag gjort detta”, det kändes rätt bara.

Mamman: ”Jag blev alldeles grinfärdig”

För Simons mamma Maria Patriksson kom Salars hjälp från ingenstans.

– Jag blev alldeles grinfärdig. All den här medmänskligheten och empatin, som man inte förväntar sig av någon man inte känner, det var verkligen rörande.

Känslan av att kunna hjälpa gav blodad tand, Salars nya projekt är redan påbörjat. Men i skrivande stund är det inte klart vem som ska få ta emot datorn.

– Jag är inne på Facebook och ser vilka som kan behöva en dator. Hittar jag ingen säljer jag den på auktion och ger allt oavkortat till någon liten organisation som verkligen behöver pengarna.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets granne

Svenska hjältar