Årets djurhjälte

Så ska hunden Thomas rensa skolorna från knark

Av: 

Jonas Sylvén Möller

Hunden Thomas och hundföraren Lena Olsson vill jobba mot droger på skolor.
Hunden Thomas och hundföraren Lena Olsson vill jobba mot droger på skolor.

SVENSKA HJÄLTAR

Lenas stora kunnande inom säkerhet och hunden Thomas känsliga nos.

Tillsammans vill duon med sin nystartade verksamhet få bort drogerna från skolor.

– Jag blir ordentligt oroad när jag tänker på vad barnen kan mötas av, säger Lena.

Den fyraåriga labradoren Thomas är som vilken hund som helst. Han älskar att leka med pinnar och bollar. Men det finns en sak som skiljer honom från de flesta andra djuren: Han är tränad på att söka efter narkotika och vapen.

Tillsammans med sin matte och hundförare, Lena Olsson, bor Thomas i Gävle. De utgör den nystartade verksamheten ”Specialsök region mitt”.

Lena och Thomas vill jobba på skolor i Mellansverige med att leta efter narkotika. På så vis ska de förebygga att barn och ungdomar hamnar i missbruk och kriminalitet.

– Vi kanske inte kan rädda världen eller få alla att sluta knarka. Men vi kan motverka att knarket kommer in på skolorna. Då drar vi vårt strå till stacken, säger Lena.

Gefle dagblad var först med att berätta om Lena och Thomas.

Lena slutade sitt tidigare arbete

Vi tar det från början: Lena är en veteran i sammanhanget. Hon började jobba i säkerhetsbranschen år 1981. Hon är utbildad väktare, skyddsvakt, ordningsvakt, säkerhetshandläggare och i att vara säkerhetschef.

– I många år har jag jobbat med industribevakning, Men jag har även haft andra säkerhetsuppdrag, säger hon.

Av olika anledningar blev hon utbränd. Samtidigt var hon med om en olycka där hennes axel gick sönder.

I augusti 2019 kom brytpunkten

– Jag funderade på om jag kunde göra någonting av kunskaperna som jag har samlat på mig. Samtidigt hade jag Thomas och jag visste att han var duktig på att söka. Jag började då snegla åt det här hållet. Narkotikasök, säger Lena.

Hunden Thomas är utbildad i att söka efter vapen och narkotika.

Inte ute efter att sätta dit någon

Lena och hunden anmälde sig till en ettårig utbildning i narkotika- och vapensök. Samma år larmade socialtjänsten i Gävle om att missbruk av kokain ökar bland allt yngre skolungdomar.

I maj förra året tog duon examen och drog då igång sin verksamhet.

– Vi har inte riktigt kommit igång ännu. Jag har kontakt med politiker och skolor för att få in en fot någonstans. Min förhoppning är att det ska lossna. Vi vill hjälpa till, säger hon.

Lena menar att narkotika och droger göms och används både inne i skolorna och ute på skolgårdarna. Därför är det enligt henne viktigt att i förebyggande syfte regelbundet punktmarkera och söka igenom skolor så att drogerna inte får fäste där barnen vistas.

– Vi är inte ute efter att sätta dit någon enskild människa. Vi söker inte på personer utan i lokaler. Vi arbetar alltid under sekretess.

”Jag blir ordentligt oroad”

Om hon och Thomas skulle hitta någonting berättar de för uppdragsgivaren, som i sin tur får ta saken vidare till polisen.

– Egentligen är sök av det här slaget polisens uppgift, men de hinner inte alltid med. Jag tror att det är en vinst för samhället att ta hjälp av oss privata aktörer som hjälper till i det förebyggande arbetet mot droger i skolan.

Lena och Thomas ser inte några begränsningar kring vilka platser de kan jobba på. Men skolor och ungdomar ligger varmt om hjärtat.

– Det finns mycket droger överallt i samhället, också i Gävle. Jag blir ordentligt oroad när jag tänker på vad barnen kan mötas av. Skolelever ska aldrig känna sig säkra på att inte bli upptäckta om de gömmer eller langar droger i och runt skolan. Hunden kommer att upptäcka det, säger Lena.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hunden Bärgar-Signe lugnar chockade trafikanter: ”Hon är unik”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets djurhjälte

Narkotika

Gävle

Hundar

Vapen

Svenska hjältar