Sandra konfronterade blottaren: ”Sluta vinka med kuken”

Sandra Meyer, 33, stod och solade när hon upptäckte en man som onanerade och tittade på henne framåtlutad över ett balkongräcke.
Hon bestämde sig för att knacka på och konfrontera honom.
– Man såg att han var skamsen och jag tror inte att han gör om det igen, säger hon. 

Sandra Meyer befann sig på en gata i Örebro när hon upptäckte att en man på en balkong stod och tittade på henne. De fick ögonkontakt men Sandra vände sig sedan om och lyfte ansiktet mot solen i väntan på att personen hon stämt möte med skulle komma.

– Jag fick en olustkänsla i mig och tittade tillbaka på mannen och då har han dragit ner byxorna och står och runkar, säger Sandra.

Först blev hon rädd och backade undan in bakom ett valv till ett av bostadshusen.

– När jag stod där tittade jag ut och såg honom och då var det som att det hade eggat honom ännu mer, att han står och runkar fortare och kollar efter mig.

Sandra mindes sexuella övergrepp hon själv blivit utsatt för och tänkte samtidigt på alla kvinnor hon mött i sitt jobb som kurator som mår dåligt efter övergrepp.

– Jag blev så jävla arg. Jag är trött på att känna mig som ett offer så jag gick ur gluggen och tittade på honom och tog upp min telefon för att filma honom. Men då hann han dra upp byxorna innan. Sen stod han bara kvar där som om ingenting hade hänt och då blev jag ännu mer förbannad för att han inte ens skämdes.

Sandra Meyer bestämde sig för att agera när en man onanerade framför henne.
Sandra Meyer bestämde sig för att agera när en man onanerade framför henne.

Förövare ska ta konsekvenserna

Sandra ringde sin tvillingsyster Marie som blev jätteförbannad. Hon uppmanade Sandra att ringa polisen, vilket hon gjorde.

– Gensvaret från polisen vart lite sådär: Okej, du vill rapportera, vi får se om det kan bli något av det här.

Med stöd av sin syster bestämde sig Sandra för att konfrontera mannen som onanerat framför henne, vilket Nerkes Allehanda var först att skriva om.

– Det är så sällan som männen får ta konsekvenserna av sitt agerande. Så jag ville gå hem till honom, men inte i aggressivt syfte utan bara för att berätta att det han gjort inte var okej. Jag behövde göra det för mig själv.

För Sandra var det viktigt att det var hon som skulle föra talan, även om det var viktigt att systern var med som ett stort stöd.

– Jag ville ha fått visa för honom att det här inte bara var en skön runkdag i solen för honom utan att det får konsekvenser.

Systrarna tog sig tillsammans in i mannens trappuppgång och ringde på. När han öppnade kände Sandra igen honom direkt. Bakom henne stod hela tiden systern Marie och höll sin hand på hennes rygg..

– Jag frågade om han kände igen mig. Då tittade han uppifrån och ner och sa nej. Då sa jag att jag var kvinnan som han sexuellt ofredade på gatan förut när han stod och runkade på sin balkong.

Sandra och tvillingsyster Marie konfronterade mannen.
Sandra och tvillingsyster Marie konfronterade mannen.

”Sluta vinka med kuken”

Mannen nekade till anklagelserna och sa att han inte gjort något.

– Jag sa att jag polisanmält händelsen och gjort en störningsanmälan till bostadsrättsföreningen. Sedan sa jag att sluta vinka med kuken utan vinka med handen nästa gång.

Sandra tyckte att mannen såg skamsen ut när han stängde dörren.

– Jag tror inte att han kommer att göra om det igen om man säger så. Han fick sig nog definitivt en tankeställare.

För Sandra var det viktigt att få agera och inte bara bli ett offer.

– Jag stod upp för mig själv, men samtidigt för alla kvinnor. För jag vill inte att någon annan kvinna, och speciellt inget barn, ska behöva vara med om det här. Om jag inte hade konfronterat mannen hade jag kanske känt obehag av att gå förbi platsen igen, eller varit rädd för att stöta på honom ute. Nu är jag helt fine med att kanske se honom i en mataffär just för att jag stod upp för mig själv.

Sandra rekommenderar andra som utsätts för blottare och för sexuellt ofredande att agera. Men poängterar att det är viktigt att alltid ha någon med sig för säkerhetens skull.

– Det jag tänkte var, om jag hade haft en dotter. Hade jag velat att hon skulle behöva råka ut för en man som honom? Svaret var nej och därför behövde jag agera.

Polisen inledde ingen förundersökning om sexuellt ofredande med motivering att det är uppenbart att brottet inte går att utreda.

Publisert:

LÄS VIDARE