PRESENTERAS AV

”Bjösse var bara sekunder ifrån att sjunka i Dalälven”

avChristina Nordh


”Bjösse” ska bara flytta batteriet i den lilla plastbåten.

Då slår båten runt och träffar honom i huvudet. Allt blir svart.

– Det handlar nog om sekunder innan han skulle ha sjunkit ner, säger Erik Kristiansson som grep in för att rädda ”Bjösse”.

Följ Svenska Hjältar på Facebook


Foto: PRIVAT
”Bjösse”, Björn Pettersson med sambon Lena.

Lördagen 27 maj i år slösar solen med sina solstrålar över Dalarna och kvicksilvret jobbar sig upp mot högsommarvärme. I den strömmande Dalälven ligger temperaturen däremot på ynka 13 grader.

Björn Pettersson, 64, som ”Bjösse” egentligen heter, är på väg över älven till sin stuga på ön utanför Grådö nära Hedemora i sin lilla plastbåt.

Ingen el på ön

Ön är bara något hundratal meter bort, men där finns ingen el, så i båten av botten står ett batteri som han bland annat använder till att ladda sin mobiltelefon.

– Det är en liten plastbåt, den väger ingenting och är rank. När jag ska flytta batteriet kommer det naturligtvis hasande på botten av båten – rakt på mig. Då är det både jag och batteriet på den sidan och det bara forsar in vatten. Sen går båten runt och ner, den måste ha träffat mig i skallen, för det blir svart sen, säger ”Bjösse”.

***

Foto: PRIVAT
Erik Kristiansson ror båten ut i Daläven med Mats Andersson för att rädda ”Bjösse”. – Det handlar nog om sekunder innan han skulle ha sjunkit ner, säger han.

I hamnen sitter familjen Kristiansson, Erik och Linnea, med sina två barn vid ett bord och äter sin medhavda matsäck. De tittar ut över vattnet där ”Bjösse” är på väg över till ön.

– Efter cirka 100 meter så ser vi hur båten börjar ta in vatten. Det rinner in och vi ser ju att det där kommer inte att gå vägen, säger Erik.

Erik och Linnea hör ”Bjösse” ropa utifrån vattnet och försöker hitta en båt för att ta sig ut till honom. Men båt efter båt i hamnen är låst – till slut hittar de en olåst träeka.

Foto: PRIVAT
Mats Andersson hoppar ner i ekan. När han och Erik inser att de inte får upp ”Bjösse” i båten är det Mats som håller i honom hela vägen tillbaka. – ”Bjösse” är som ett flöte, säger han.

Grannen Mats Andersson, som också sett vad som hänt, kommer springande. Han hoppar i ekan längst bak, medan Erik ror mot ”Bjösse” som ligger med ansiktet nedåt i vattnet. Det är motströms och tungt att ro.

– När vi kommer fram till ”Bjösse” är han inte kontaktbar, då är han som ett flöte. Han är på väg under och försvinna, säger Mats.

”Rosslar till lite då och då”

Mats och Erik inser att de inte kommer att orka lyfta ombord den medvetslöse ”Bjösse”, istället vänder de honom så att han ligger med näsan i vädret och Mats håller hans huvud ovanför vattenytan.

– Vi hör att det rosslar lite då och då så vi inser att han andas, säger Erik.

***

Foto: PRIVAT
Jenny och Andreas Olsén tog ett av sina bröllopsfoton nere i Grådös hamn vid Dalälven.

Samtidigt pågår en fest i bygdegården Malmgården – som ligger precis vid vattnet i hamnen – för det nyblivna brudparet Andreas och Jenny Olsén. 41 gäster är på plats.

– Vi har precis ätit förrätt och ska äta huvudrätten, säger den nygifta bruden Jenny.

Då tar sig Eriks fru Linnea in i bygdegården för att få hjälp med ”Bjösse”. Erik och Mats är helt slut och orkar inte få upp honom på land.

– Jag springer in mitt i ett tal och frågar efter någon som är sjukvårdsutbildad och kan hjälp till med hjärt-lungräddning, säger Linnea.

Foto: PRIVAT
Sjuksköterskan Sofia Olsén, svägerska till Jenny, rusar ut från bröllopsmiddagen till vattnet iklädd festkläder. – Han var nedkyld, men andas och har puls hela tiden, säger hon.

Vid de två borden närmast dörren får Linnea napp direkt. Där sitter Jennys svägerska, Sofia Olsén, och Tove Peltoniemi – båda sjuksköterskor. De båda reser sig och springer efter Linnea tillsammans med ytterligare några bröllopsgäster.

– Vi reagerar väl rätt snabbt där, bara jag och Tove, och springer ut så fort vi kan och följer efter henne ner till vattnet, säger Sofia.

Ut i vattnet i festkläderna

Tillsammans med Mats, Erik och flera bröllopsgäster i finkläder – som springer ut i vattnet i sina bröllopskläder – lyckas de få ”Bjösse” upp ur vattnet.

– Vi behöver få upp honom lite plant för att se vad vi ska göra med honom. Vi behöver ju inte påbörja någon HLR egentligen, utan det räcker med att lägga honom i stabilt sidoläge och ha koll på honom. Han andas och har ju puls hela tiden. Han var nedkyld och så där också förstås, säger Sofia.

Några minuter senare är ambulansen på plats och kör ”Bjösse” till Falu lasarett för vidare vård.

– Det är helt svart för mig tills jag vaknar upp där. För mig är Mats en hjälte. Jag har ju sagt till honom, att jag vet inte hur jag ska kunna tacka dem, säger Bjösse och rösten blir plötsligt lite skrovlig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hedemora

Båtar

Olycka

Olyckor