Armana, 19: ”Prata med oss – inte mot oss eller för oss”

Fördomarna är många. ”Alla är kriminella” och ”Det är en ’no go zone’”.

Men för Armana Masfun, 19, som växt upp i Stockholmsförorten Husby är det en trygg plats med möjligheter – om bara samhället ställer upp.

– Det är viktigt att ha en meningsfull sysselsättning som en jobb eller en sport. Att en fritidsgård stängs ner kan vara anledningen till att vissa hamnar i destruktiva sammanhang, säger Armana.

19-åriga Armana Masfun är styrelsemedlem i Fryshuset och en del av deras eventgrupp 4-West som arbetar med att utbilda unga i att arrangera fritidsaktiviteter för andra unga. Hon har bland annat ordnat basketturneringar som blev så välbesökta att de fick flytta till större arenor. Hon engagerar sig för ett starkt civilsamhälle för unga.

– Jag är intresserad av hur man ska hitta en meningsfull sysselsättning för ungdomar. Hur man håller unga aktiva. Allt från att förhindra ungdomsbrottslighet till att se till att unga rör på sig.

Hon är kritiskt till att medier ofta beskriver Husby och andra förorter som farliga platser där kriminaliteten frodas.

– Det är en liten del som håller på, och man vet om vilka de är, men det är ju inte en majoritet som är kriminella. Det är därför jag engagerar mig, jag vill motbevisa den bilden. Många tror att Husby är farligt och en ”no go zone”. Men för vem är det otryggt? Jag känner mitt område. Det är inte otryggt för oss som bor där.

”Viktig med meningsfull sysselsättning”

Armana tror att något av det viktigaste för att hindra ungdomar från att dras in i kriminalitet är ett meningsfullt sammanhang.

– Det är viktigt att ha en meningsfull sysselsättning. Det kan vara ett jobb eller en sport. Att det finns en fritidsgård man kan gå till. Att en fritidsgård stängs ner kan vara anledningen till att vissa hamnar i destruktiva sammanhang. För man har inget att göra på dagarna.

Hon betonar också att ungdomarna måste få vara delaktiga i besluten som handlar om deras tillvaro.

– Det handlar om att inkludera och se till att vi också är med i beslut som påverkar oss som bor där. Polisinsatser och andra åtgärder är ofta såna som ingen från området skulle föreslå. Det visar ju bara på dålig kommunikation och dålig representation i de beslutsrummen. Prata med oss – inte mot oss eller för oss.

Var kommer ditt driv och ditt engagemang ifrån?

– Jag hamnade egentligen på Fryshuset av en slump men upptäckte då allt bra de gör. Men jag har alltid har haft intresse av att engagera mig i området. När jag flyttade ifrån Husby och fick ett utifrånperspektiv, då tändes en glöd. Jag vill motbevisa den fördomsfulla bilden som finns om förorten.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.