Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Så lyckades familjen Karlsson uppfylla barnens 987 önskningar

”Att kunna hjälpa är att vara rik på riktigt”

Uppdaterad 2022-02-16 | Publicerad 2017-09-09

LULEÅ. Anna och Stefan Karlsson ville göra en liten insats – nu fixar de skotersafari, vildmarksläger och uppfyller önskedrömmar för tusentals utsatta barn.

– Det är hjärtskärande att läsa deras brev – de vill ha rena underkläder, ett nagellack eller en baddräkt för att slippa ”vara sjuk” när skolan skulle bada, berättar Anna.

I början av 2015 startade Anna Karlsson och hennes man Stefan den ideella föreningen VildaKidz. Förhoppningen var att kunna hjälpa 100 barn i närområdet på ett år.

– Men redan efter första årets slut var vi uppe i 3 000 barn, så behovet fanns verkligen, berättar Anna och skrattar. 

Nu arrangerar de minst 200 kostnadsfria aktiviteter om året för barn upp till 18 år. Under träffarna får barnen följa med på allt från skotersafari och vildmarsläger till konserter, biokvällar, piratäventyr, badhus och bondgårdar. Nyligen kom de hem från vildmarksläger där tvåhundra ungdomar fick tälta, fiska och lära sig överlevnadslära.

Anna och Stefan med barnen Rebecca och Marcus – alla lägger de ner hela sin fritid på VildaKidz.

– Vi vill att alla barn ska kunna ha en meningsfull fritid, och att alla ska känna sig välkomna. Vi prioriterar sjuka och utsatta, men ingen ska känna sig vare sig vare sig utpekad eller utesluten. Även om man är rik kan man ju vara mobbad eller må psykiskt dåligt. Vi måste börja med att visa barnen att alla är lika mycket värda, annars blir det galet i framtiden.

De frågar alltid barnen vad de helst vill göra härnäst.

– Vi vill att de ska vara delaktiga – då brukar det bli bra! Alla barn behöver någon som lyssnar och tror på dem.

Vill minska utanförskapet

VildaKidz växte väldigt snabbt i sociala medier. Alla aktiviteter de lägger upp på Facebook bokas på i rasande tempo. De åker också runt till skolor för att nå de barn vars föräldrar inte har driv att anmäla sina barn till aktiviteter.

Allt det här gör Anna och Stefan på sin fritid. De bor i Luleå, jobbar heltid och har två egna barn och ett fosterbarn.

– Det tar en del tid så klart – men vi brukar säga att kunna hjälpa är att vara rik på riktigt.

”Det ger så otroligt mycket tillbaka att få se glädjen hos både barnen och föräldrarna när de får hänga med ut och vara en i mängden och ha kul”, säger Anna.

Ekonomin får de att gå ihop tack vare givmilda sponsorer i form av lokala små och medelstora företag. De samarbetar också med bland andra socialen, Rädda Barnen, kyrkan och polisen för att verkligen kunna nå de barn som behöver få göra någonting kul.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att minska utanförskapet. När våra barn sticker och fikar efter skolan finns det alltid någon som inte kan följa med, som inte har råd.

Vad hoppas du att barnen ska få ut av era aktiviteter?

– Att de ska få en framtidstro och känna att det finns faktiskt de som bryr sig. Många av de här barnen har helt tappat tron till allt egentligen. Och de är inte vana vid att få vara med och bestämma.

Föräldrarna hade inte råd med lusmedel

Nyligen fick VildaKidz 100 000 kronor av Facebook för att uppfylla utsatta barns önskningar. 

– Så vi klämmer in 987 önskningar på ett år också…! Det är hjärtskärande att läsa det barnen skriver till oss. De önskar sig rena underkläder, ett par nya skor, en fotboll, ett nagellack eller att få gå till en frisör för första gången i sina liv. Ett barn önskade sig en baddräkt för att slippa ”vara sjuk” när skolan skulle bada, berättar Anna.

Hon själv fått sig en ordentlig tankeställare över hur många utsatta familjer det finns – bara i närområdet.  

– Vid ett tillfälle bestämde vi oss för att hjälpa till med lusmedel, och vi blev chockade över att mer än 1 000 familjer i Luleå behövde hjälp med lusmedel – de hade inte råd att ta bort lössen.

Målet är att ge alla barn rätt till en meningsfull fritid – oavsett vilken bakgrund eller ekonomisk situation man än har.

Vad ser du som största problemet för barn i dag?

– Vi har olika förutsättningar redan när vi föds. Och de som har det sämre ställt får kämpa grymt mycket för att uppnå det som vi tar för givet. Och jag vill att fritiden ska vara meningsfull för alla – det ska inte bero på pengar om man ska komma in i en gemenskap. Och inte minst med all invandring i Sverige nu – det ska var en inkludering.

”Vi är själva ganska vilda och tokiga”

På träffarna finns bara en regel: Du måste vara snäll.

– Vi tar emot många barn med olika diagnoser, och annars blir de hela tiden matade med förmaningar som: ”sitt still, var tyst”. Men vi är ganska vilda och tokiga själva, så hos oss behöver de inte sitta still. Det är okej att surra och här får du du vara tokig – det är helt okej! Så länge du bara är snäll. Och det har funkat klockrent, säger Anna.

Nu hoppas de att konceptet ska sprida landet runt.

– Men vi är ju bara två personer så vi får skynda långsamt...!

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!