Caroline räddade förfrusen man vid vägkanten

Foto: Privat/TT
Caroline stannade och hjälpte den nedkylde mannen
SVENSKA HJÄLTAR

En kall morgon var Caroline Järkestig på väg till jobbet i Kalmar. Innan bron lade hon märke till mannen som gråtande vandrade längs vägkanten utan skor och jacka.

– Ingen annan ens saktade in för att hjälpa till, säger Caroline.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Klockan var åtta på tisdagsmorgonen och Caroline Järkestig från Färjestaden på Öland var på väg till jobbet. Hon arbetar som terapeut på vuxenpsykiatrin i Kalmar och körde mot bron. På en 60-sträcka fick hon syn på en äldre man i vägarbetesbyxor som vandrade längs vägen utan jacka och skor. Det var fem minusgrader och mannen rörde sig långsamt och stelt. Caroline, som tidigare även berättat om händelsen för Barometern, blev orolig och stannade bilen. När hon kom fram till mannen märkte hon genast att han var helt genomfrusen och inte ens kunde röra sina händer.

– Hans ansikte är svårt att glömma, för det syntes så tydligt att det var allvar. Tårarna hade lämnat vita ränder i ansiktet där de hade frusit på hans kinder, säger Caroline.

Verkade förvirrad

Mannen sade att han var 59 år och att han varit och arbetat i Gråborg, en plats ungefär sju kilometer därifrån. På vägen därifrån skulle han ha gått vilse och tappat sina skor. Caroline är osäker på om berättelsen stämmer.

– Han verkade förvirrad och visste nog inte var han var. Han frågade om skjuts till Färjestaden och där var vi ju redan. Han sade att han varit ute i ungefär en timme men det kan nog inte stämma med tanke på skicket han var i, säger Caroline.

Han gav henne numret till sin chef men när hon ringde dit fick hon inget svar. Istället ringde Caroline efter ambulans och tänkte att hon skulle springa till ett närbeläget dagis för att hämta filtar att värma mannen med. Precis då stannade dock en annan bil och föraren lånade ut både en filt och sin egen jacka.

– Vi satte mannen i bilen, satte på honom jacka och vantar och försökte värma upp honom så gott vi kunde medan vi väntade på ambulansen, berättar Caroline.

Ingen stannade

Under hela tiden de väntade var det inga andra bilar som stannade för att hjälpa till – trots att morgontrafiken var tät.

– Ingen ens saktade in och vevade ned rutan. Trots att det inte fanns någon väggren och vi tog upp så mycket plats på vägen fortsatte bilarna att susa förbi i 70–80 kilometer i timmen, säger Caroline.

Ambulansen kom och hämtade den nedkylde mannen en halvtimme senare. När Caroline väl var framme på jobbet skrev hon ett Facebookinlägg om händelsen.

– Jag ville påminna andra om att tänka till i sådana här situationer. Jag är tacksam över mannen som stannade och lånade ut sin jacka, men att ingen annan reagerade gör mig arg. Nästa gång kan det vara en själv som behöver hjälp, säger Caroline Järkestig.