Lotta och Björn räddade döende man

SVENSKA HJÄLTAR

En man fick hjärtstopp vid en busshållplats.

Då räddade Lotta och Björn hans liv.

– Det var traumatiskt att se livet försvinna ur ansiktet på en annan människa, säger Lotta Wiidh.

I slutet av förra veckan var Lotta Wiidh på väg till en busshållplats i Stockholm när hon fick syn på en man som klamrade sig fast vid en lyktstolpe.

– Vid en första anblick trodde jag han var full eller något. Sedan vek sig benen på honom och han föll baklänges, säger Lotta.

”Hörde höga rosslingar”

Lotta sprang fram till honom direkt och märkte att han förlorat medvetandet. Så hon ringde till 112 innan hon började göra hjärt- och lungräddning med hjälp av två tonårskillar. Då kom Björn Qvarfordt, en man hon inte känner, och hjälpte till.

– Hon tog i ganska mesigt så jag sa åt henne att köra hårdare medan jag blåste i munnen på honom, säger Björn.

Efter att de kämpat tillsammans en stund började mannen vakna till liv.

– Helt plötsligt hörde jag höga rosslingar. Det lät som en gigantisk snarkning.

I samma stund kom ambulans. Sjukvårdarna tog över och använde hjärtstartare för att rädda mannen. Varken Björn eller Lotta vet hur det är med honom nu. Men han var vid medvetande när de lämnade honom.

– Jag hörde att han kom till hjärtintensiven på Karolinska. På grund av sekretesslagen och att vi inte vet vem han är och han inte vet vilka vi är får vi ingen kontakt. Det är tråkigt att det är så, säger Lotta.

”Man får ett stort ego”

Björn är märkbart stolt över räddningsinsatsen.

– Det är klart man måste vara. Det är andra gången jag är med om något sådant här. Man får ett stort ego, man blir inte ett dugg ödmjuk, säger han.

Medan Lotta är lite mer skärrad.

– Det är något jag helst inte hade velat vara med om. Det var jättejobbigt och traumatiskt att se livet försvinna ur ansiktet på en annan människa. Det är ingenting som händer varje dag, säger hon.

Följ oss på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM

Nacka