Ebba Stefansdotter Åkerlund

Lukas skapar till Ebbas minne

Sonen gick i samma klass

Av: 

Jakob Andersson

SVENSKA HJÄLTAR

De som hjälper andra är värda något riktigt fint.

Det är tanken med stipendiet Ebbas hjärta, som nu delas ut för första gången.

– Det här uppdraget har varit väldigt speciellt, säger konstnären Lukas Göthman vars son var klasskamrat med Ebba .

Den som googlar på konstnären Lukas Göthman får träffar från Bukowskis där hans verk säljs för 100 000-tals kronor. Det går att också läsa att han med framgång ställer ut runt om i Europa.

Sonen går i Ebbas klass

Den som däremot möter Lukas Göthman i hans källaratelje i centrala Stockholm ställs framför en vänlig och omtänksam familjefar. Det senare har stor betydelse till varför han tog uppdraget att göra de verk som är en viktig del av de stipendier som delas ut av Stiftelsen Svenska Hjärtan – till minne av Ebba Stefansdotter Åkerlund.

– Min son går i klassen där Ebba gick och dagarna efter terrordådet började jag och Ebbas pappa Stefan tala med varandra, säger Lukas Göthman.

Stiftelsen Svenska Hjärtan grundes av Stefan, pappa till Ebba som är det yngsta offret för terrordådet på Drottninggatan, och stipendiet Ebbas Hjärta delar de ut för första gången nu på måndag. Den första vardagen efter årsdagen.

Arbetet med stiftelsen har betytt mycket för Ebbas pappa.

”Andra kan börja lägga händelsen bakom sig, men för mig är den jobbigaste tiden nu”, säger Ebbas pappa Stefan.

– Det har varit en livslina. Men en mycket tunn lina, berättade Stefan i en tidigare intervju med Aftonbladet.

Lukas och Stefan har fört många samtal. De första redan när Sverige fortfarande var i chock efter dådet på Drottninggatan.

– Vi sågs lite då och då här i ateljén och hade bra samtal. Ganska tidigt gjorde jag också en sten åt Ebba ute på Djurgården, säger Lukas Göthman.

Skar itu konstverket – delar ut delarna

De verk som stipendierna får är delar av ett större verk som skurits itu. Det sönderskurna verket ingår i Lukas Göthmans uppmärksammade serie ”Journey” – en serie som till stor del är inspirerad av landskapen i norra Sverige.

– Resan har de senaste åren handlat om olika aspekter på liv och existens. Det här är två delar av den som vi klippt sönder, och vi låter pristagarna bli en del av det verket där deras namn kommer att präglas på en itusågad bit, säger Lukas Göthman.

Lukas kommer att närvara när de första stipendierna delas ut i Stockholm på måndag. Med vi utdelningen kommer också Ebbas mamma och pappa vara. Naturligtvis en oerhört stark stund för anhöriga, men syftet är också att de som får stipendiet ska känna sig uppmärksammade för sina goda handlingar.

– Jag är bara konstnären i det hela och kan bara hoppas att någon känner sig identifierad och uppmärksammad, och att de känner att de fått en souvenir från livet för något bra som de gjort, säger Lukas Göthman.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så hedrar pappa Stefan minnet av Ebba

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Stefansdotter Åkerlund

Stockholm

Stiftelsen

Minne