Åkes hjärta stannade – grannen räddade hans liv

MOHED. Mitt under promenaden stannade 83-årige Åke Sundgrens hjärta. Han blev lilablå i ansiktet och andades inte. Grannen Andreas rusade fram för att hjälpa och kämpade för att han skulle komma tillbaka till livet.

– Jag är så otroligt tacksam. Om han inte hade gripit in hade jag varit död, säger Åke.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Han skulle besöka särbon Gerd i Bollnäs och hade lite bråttom. På vägen kom Åke Sundgren på att han glömt sin mobiltelefon och tänkte skynda sig tillbaka.

– Jag ökade på steglängden lite. Plötsligt hade jag inga ben och ramlade.

Två förbipasserande frågade om han behövde hjälp, men Åke försäkrade att han klarade sig.

Från sin bakgård hade grannen Andreas Söderqvist sett vad som hände. Han och frun Karolina var ute och lekte med de två barnen Bodil, 3,5 och Gunnar, 1,5, vid lekstugan. Båda såg när den äldre mannen reste sig och tänkte att det kanske gick bra. Men Andreas fortsatte hålla ett öga på grannen.

– Jag är lite som en man som heter Ove. Jag har koll på det mesta som händer här i Mohed och kände på mig att allt kanske inte var helt okej med honom, säger Andreas.

Ringde ambulansen och hämtade fårfällar

När den äldre mannen gick vidare och kom jämsides med en öppning i buskarna utanför familjen Söderqvist hus, föll han plötsligt framstupa.

– Jag släppte allt och rusade dit. Då låg han med näsan neråt i snön och hade nog kvävts om vi inte hade vänt på honom, säger Andreas.

Åke var kontaktbar men väldigt blek och hade svårt att andas. Andreas anade direkt att det var något med hjärtat.

– Han bad mig ringa ambulansen och sa att jag skulle ta hand om lingonen i hans ryggsäck, som han tänkte ta med till sin särbo.

Karolina hämtade snabbt några fårfällar i garaget för att han skulle bli varm i väntan på ambulansen.

– Jag sa åt vår dotter att ta hand om lillebror och skojade om att de fick äta snö om de ville, för att de inte skulle bli rädda, säger hon.

Sedan stoppade hon en förbipasserande bil för att få hjälp med att lyfta över Åke på fällarna. Sedan förlorade 83-åringen medvetandet väldigt snabbt.

– Han kräktes och blev obehagligt lilablå i ansiktet och krampade, säger Andreas.

Åke själv trodde det var ett skämt

Han insåg att det var ett hjärtstopp och påbörjade HLR i väntan på ambulansen.

– Jag hade lärt mig det vid ett tidigare jobb som kyrkvaktmästare. Jag har aldrig använt det praktiskt men det satt tydligen i bakhuvudet för jag fick tunnelseende. Min fru sa att jag var som en robot.

Under hjärt- lungräddningen fick Åke bättre färg i ansiktet, men blev snart blå igen.

När ambulansen kom fram gjordes två försök med hjärtstartare. Innan han lyftes in såg han lite piggare ut men var fortfarande medvetslös. Han fick ytterligare något hjärtstopp innan han kom till sjukhuset i Bollnäs. Minnesbilderna är få och suddiga.

– Jag vaknade och trodde att det var något slags practical joke så jag blev lite sur på en sköterska, men jag bad henne om ursäkt senare, säger Åke.

Trodde Åke var ett spöke

Ingen vet exakt varför hans hjärta stannade, men mindre än en vecka efter händelsen mådde han så bra att han fick lämna sjukhuset. Då ville han direkt hem till sin räddare och tacka. 

Andreas och Karolina visste inte hur det hade gått för Åke, bara att han hade levt när han kom till sjukhuset. Plötsligt stod han på deras bro.

Nu har de två blivit vänner för livet.
Nu har de två blivit vänner för livet.

– Frugan trodde att det var ett spöke men det var Åke och han var i högsta grad levande. Vi blev både väldigt glada och rörda, säger Andreas.

Ytterligare några dagar senare får Aftonbladet vara med när Åke på nytt hälsar på hos Andreas och överlämnar en blomsterkvast och gräddbullar till fikat. Han är väldigt tacksam för att han ingrep.

– Det han gjorde är så stort att det inte går att beskriva i ord. För mig är det skillnaden mellan liv och död och tack vare honom har jag kanske fått några extra år, säger Åke.

Har fått en ny vän för livet

Han påpekar att det var rätt person som såg honom.

– Mohed är ett litet ställe med många äldre och väldigt få kan nog klara av det han gjorde, säger han.

Åke som tidigare jobbat som skogvaktare har en bra fysik och har aldrig haft några problem med hjärtat. Han njuter av att promenera, men lovar att ta det lite lugnare i framtiden.

– Jag kommer nog att hålla lite extra uppsikt över honom, säger grannen.

Andreas och Karolina hade planerat att hälsa på en släkting den dagen. Men eftersom barnen var lite snoriga stannade de hemma och lekte utomhus vid barnens lekstuga för första gången i vinter.

– Det känns som att det var meningen att vi skulle vara just där. Vi har träffat Åke tidigare även om vi inte kände honom personligen. Men nu har vi fått en ny kompis, säger Karolina.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.