Maryam giftes bort med äldre man som 12-åring

I dag kämpar hon för ensamkommande flickor

SVENSKA HJÄLTAR

ÖRKELLJUNGA. Maryam Nazari var en liten flicka på tolv år när hon tvingades gifta sig med en medelålders man.

Nu jobbar hon för flickors frihet här i Sverige.

– Alla har rätt att bestämma över sitt liv.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Maryam Nazari tycker att ensamkommande flickor glöms bort i debatten.

Maryam Nazari bor på landet i Skåne. Hon har man, en 5-årig son och en katt, och hon går i skolan. Ett helt vanligt liv kan tyckas – men hennes bakgrund är så brutal att hon har svårt att prata om den.

Fick barn som 14-åring

Hon är uppväxt med mamma och pappa i Afghanistan. Hon tror att hon är drygt 19 år, men Migrationsverket bedömde henne som ett år äldre när hon kom eftersom hon redan då, som 17-åring, hade en son på tre år.

– Ingen här förstår hur det är i Afghanistan. Flickor måste gifta sig och bli mammor fast de är barn själva.

Maryams barndom fick ett abrupt slut när hon var lite över tolv år.

– Jag var tvungen att gifta mig med en man som var mellan 40 och 50 år. Jag var så rädd. Inget barn ska behöva gifta sig! Den som är så liten ska få leka och gå i skola. Det fick aldrig jag.

FAKTA

Internationella flickdagen

Internationella flickdagen infaller den 11 oktober och sätter fokus på flickors utsatta situation i världen. Initiativet kommer från FN och Plan International.

Kommer du ihåg din första kärlek? 01:22

– Jag bad min mamma att stoppa det, men hon kunde inte. Ingen lyssnar på en kvinna. Hon sa till mig att jag skulle försöka vara tyst och snäll så att mannen inte skulle slå mig.

”Liten, svag och rädd”

Mamman blev själv bortgift med Maryams pappa när hon var elva år. Ett par tårar rinner när Maryam berättar om sin mamma. Hon har inte träffat föräldrarna, eller över huvud taget haft någon kontakt, på sju år.

– Jag saknar mamma. Men vi kommer inte att ses igen, säger hon tyst.

Som 12-åring tvingades Maryam flytta in hos sin ”man”, till en by några mil från föräldrarna. Hon vill bara berätta kort om den tiden.

– Jag visste inte vad våldtäkt var, var bara tvungen att lyda. Han slog mig. Jag var liten, svag och väldigt rädd. Jag tror att jag var hans tredje hustru.

Räddningen blev en några år äldre grannkille från hembyn. De lyckades träffas två gånger, och en natt hjälpte han Maryam att rymma. De flydde till Iran, där killen hade kontakter och kunde jobba som snickare. Han är i dag hennes man, och Maryam var bara 14 år när hon födde deras son Amir.

Sverige blev den lilla familjens mål. Men under vägen hit kom de ifrån varandra i några månader, så 2015 passerade Maryam gränsen ensam med en 3-årig son. Den erfarenheten gör att Maryam nu engagerar sig för ensamkommande flickor.

Slängde slöjan

I debatten hörs det knappt, men flickorna är en fjärdedel av alla ensamkommande barn i Sverige. De kan ha det mycket svårt.

Maryam beskriver hur tjejerna under vägen löper risk att drabbas av våld och sexuella övergrepp, och hur hemsk hennes egen korta tid på ett blandat boende var.

– När vi var i Tyskland slängde jag slöjan – jag tänkte att nu är jag i Europa, här har kvinnor samma rättigheter som män. Men många på boendet tyckte det var fel att inte ha slöja, och att jag var ensam med ett barn. Dessutom tycker jag att en tjej ska kunna prata helt vanligt med killar. En del blev elaka mot mig för det.

– Alla måste respekteras för sina val, slöja eller inte.

Maryam tänker forma sitt eget liv. Hon går i skolan, och älskar att lära sig. Efter bara två år i Sverige har hon lärt sig svenska. Hennes mål är gymnasium och universitet.

Arg på männens makt

Redan nu kämpar hon för ensamkommande flickors rätt genom föreningen Ensamkommandes röster. Bland annat har de intervjuat ensamkommande flickor från Afghanistan, och ska sprida berättelserna via sociala medier.

– Jag vill ge kunskap om kvinnors rättigheter i Sverige. Ända sedan jag var liten har jag varit arg på männens makt.

Hon själv är asylsökande, och oron över att inte få stanna gnager ständigt.

– Eftersom jag rymde från den äldre mannen och har barn med en annan skulle jag stenas, och min son skulle dödas. Det jag gjort ses som en stor synd i Afghanistan. Jag vill aldrig tillbaka.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Nattsvarta siffrorna om flickor i världen 01:05
FAKTA

Allt fler ensamkommande flickor

Ensamkommandes röster är en ny förening inom Ensamkommandes förbund, som slår vakt om rättigheterna för barn som kommer själva till Sverige. Deras första prioriterade fråga är flickors situation. De har bland annat åkt runt i landet och intervjuat flickor – intervjuer som ska ut i sociala medier.

Andelen flickor bland ensamkommande har ökat från 16 procent 2012 till 23 procent till och med maj i år. Sedan 2014 har över 4700 ensamkommande flickor sökt asyl.

Organisationen Human Rights Watch har slagit larm om att flickor på blandade boenden mår dåligt och riskerar övergrepp och trakasserier. Enligt en kartläggning av P3 i våras har bara åtta av 290 kommuner kommunala boenden bara för tjejer.

Källor: Migrationsverket, P3 Nyheter.

FAKTA

Tonårsflickor dör av förlossningar

  • 720 miljoner flickor i världen giftes bort innan de fyllde 18 år. En tredjedel var under 15 år.

  • Barnäktenskap är en orsak till att graviditet och förlossning är den vanligaste dödsorsaken för flickor mellan 15 och 19 år.

  • Flickorna gifts bort för att deras sexualitet ska kontrolleras.

  • De flesta tvingas sluta skolan – om de ens gått i skolan.

  • Många vet ingenting om sex när de gifts bort.

  • Antalet barnäktenskap ökar.

Källa: FN och Plan International.

FAKTA

Ensamkommande flicka eller bortgift? Hit kan du vända dig:

Ensamkommandes förbund. Drivs av självorganiserade ensamkommande ungdomar från olika länder.

Ensamkommandes röster. Förening som ingår i Ensamkommandes förbund.

Hedersfortryck.se. Jobbar på regeringens uppdrag. 020–1200606

Tjejers rätt i samhället, Tris. Jourtelefon: 0774–40 66 00, [email protected]

Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF. 070–441 10 75, [email protected]

Elektra. Jobbar mot förtryck i hederns namn i Stockholm, Göteborg, Malmö och Kalmar.

Origo. Resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck för Stockholms län. 020–25 30 00