Kusinerna räddade övergiven kattunge

avChristina Smedbakken

Publicerad:
Uppdaterad:

Linnéa Thörn,12, och kusinerna Ida och Johan begav sig ut i kvällen för att leta efter övergivna katter. Äventyret ledde till en oväntat familjeåterförening, vilket Smålänningen var först med att berätta om.

– De var eld och lågor, säger mamman Paula Thörn till Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: Privat/Montage
Linnéa och hennes kusiner Ida och Johan hittade en övergiven kattunge.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


När Linnéa Thörns morbror och kusiner kom och hälsade på i Ljungby i fredags hade de något att berätta. På vägen hade de fått syn på en övergiven kattfamilj i skogsbrynet. Båda familjerna begav sig ut för att leta efter dem, men hittade inget.

Smög ut för att leta

Kvällen efter hade Linnéa och kusinerna Ida och Johan dock fortfarande inte kunnat släppa tanken på katterna. De visste att de inte fick vara ute sent, men bestämde sig för att smita ut ändå.

– Linnéa var rädd att katterna skulle bli uppätna av räven eller påkörda. Barnen var eld och lågor och skulle absolut leta efter katterna, säger Linnéas mamma Paula Thörn.

Barnen gjorde i ordning en kattbur med filt och kattmat. Utrustade med ficklampor och reflexvästar cyklade de sedan ut i sommarkvällen i jakt på de nödställda kissarna.

– Det var roligt att se att de var så duktiga och planerade själva, säger Paula som råkade bevittna smitningen.

Hittade familjen i tidningen

Kusinerna cyklade längs byvägen till stället där katterna siktats kvällen innan. Platsen ligger cirka tre kilometer utanför samhället och kantas på båda sidor av äng och skog.

De behövde inte leta länge innan de hittade en alldeles ensam brunrandig kattunge. De letade en stund till utan att hitta fler katter, innan de begav sig hemåt med den räddade kissen tryggt i sin låda.

Familjen beslutade att katten skulle få bo hos dem tills ägaren dök upp. Detta trots protester från familjens egen katt. Två dagar senare läste de dock en artikel i tidningen Smålänningen om en kattfamilj på fyra som hittats övergivna.

– Linnéa tittade på bilderna och sa att de måste vara syskon. Hon var så lik mamman och syskonen i färgen och täckningen, säger Paula.

”Har uppenbart varit innekatter”

Det visade sig att kattfamiljen räddats på precis samma plats som där de hittat kattungen. Familjen Thörn kontaktade organisationen Smålandskatten som tagit hand om de andra katterna, varefter den splittrade kattfamiljen kunde återförenas.

– Det var lite jobbigt, för Linnea ville gärna ha den kvar. Men kattungen gick inte ihop med vår egen katt, säger Paula.

Nu håller familjen extra koll varje gång de åker förbi platsen där katterna hittades. Paula tror att katterna dumpats på vägen av sin ägare.

– De var så tillgivna och fina. De luktade hus och hem och har uppenbart varit innekatter. De hade ju ingen aning om hur de skulle skaffa mat. Det är hårt och hemskt hur någon kan göra så, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Katter

Husdjur

Ljungby

Småland