Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Cancern stoppar inte Louises drömmar: ”Jag ska leva fullt ut”

avJonna Claesson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Privat
Louise Johansson har sju månader kvar i livet.

Louise Johansson, i Laholm, har en ovanlig form av hudcellscancer och har sju månader kvar i livet. Nu ska hon uppfylla alla sina äventyrsdrömmar och en insamling har startats i hennes namn.

– Allt kommer filmas och spelas upp på min egen minnesstund, säger Louise.

För tretton år sedan var Louise Johansson, 40, från Laholm, med om en allvarlig bilolycka. Hon skadades allvarligt i höftpartiet, ländryggen och nacken. När hon senare opererades för att få tillbaka rörligheten i kroppen skadades hennes ryggmärg och hon vaknade upp från narkosen förlamad från midjan och ner.

– Men jag har i stort sett kunnat leva som vanligt efter det. Jag har gjort ungefär samma saker i rullstol som jag gjorde när jag kunde gå, säger Louise.

Men i augusti 2016 fick Louise veta att hon hade fått en ovanlig form av hudcellscancer. Cellgiftsbehandlingen startade i december och fyra månader senare var hon färdigbehandlad och fri. Det var i alla fall vad hon trodde.

– Jag var så himla glad över att jag var botad så jag och min kompis åkte och firade min 40-årsdag i Tyskland. Men så fort jag kom hem därifrån fick jag hög feber och kraftiga svettningar.

Läkarna trodde att det var biverkningar från cellgifterna men när symptomen inte försvann gjorde man ytterligare tester. Det visade sig att cancern hade spridit sig till lymfkörtlarna.

– Jag fick veta att jag hade tre år kvar att leva. Läkarna kunde inte göra mer men jag mådde helt okej.

I juni åkte Louise på ett ryggmärgsläger i Norge. Redan första dagen kollapsade hon och hamnade på sjukhus – cancern hade spridit sig ytterligare.

– Jag hade metastaser i hypofysen och min livslängd förkortades från tre år till sju månader.

”Jag kommer leva livet fullt ut”

Louise lät sig inte tyngas ned. I stället bestämde hon sig för att uppfylla sina drömmar och göra en film. Men då ekonomin inte räcker till startade hon en insamling för att finansiera projektet.

– Tanken är att jag ska göra en film som spelas upp under min egen minnesstund. Jag vill att mina anhöriga ska komma ihåg mig som den jag är och alltid har varit, säger hon och fortsätter:

– Jag vägrar ligga där dagen innan jag somnar in och ångra mig. Jag kommer leva livet fullt ut.

Nu har Louise lyckats samla ihop 30 000 kronor och för dem hoppas hon på att kunna hoppa fallskärm och åka zipline. Men mellan varven måste hon också planera en begravning.

– Jag är ett kontrollfreak men det är tur att vi har humor. Jag vill ha min minnesstund vid en vattenträdgård i Norrviken. Min svägerska sa att jag måste hålla mig vid liv lite till för rhododendron har inte slagit ut ordentligt. Dessutom har jag konsertbiljetter till Ed Sheeran 2018, så vi får hoppas att jag lever tills dess.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM